© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 13:04
Австрия
Карта на страната

Австрия

Обща информация

Официално наименование Република Австрия
Държавно устройство Федерална република
Официален език Немски
Религия Римокатолическа
Часово време Разлика с българското време - 1 час
Парична единица EURO
Столица Виена
Големи градове Виена (2,27 млн.ж.) Грац (258 хил.ж.) Линц (190 хил.ж.) Залцбург (150 хил.ж.)
Територия 83,872 кв.км.
Население 8,357,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: BOTSCHAFT DER REPUBLIK BULGARIEN 1040 Wien Schwindgasse 8 Tel. /0043-1/ 505-31-13; 505-64-44
Посолство в България София, ул. Шипка 4, телефони - 932 90 32;факс 981 05 67;e-mail: sofia-ob@bmaa.gv.at
Визов режим При пътуване в Република Австрия е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност минимум шест месеца към датата на пътуването. От 10 април 2001 година отпада необходимостта от притежаването на виза за влизане, транзитиране и краткосрочен престой в страната до 90 дни в рамките на 6 месеца от датата на първоначалното пресичане на външната граница на Шенген.При съпровождане и събиране на семейства, както и за започване на работа и при обучение, се запазва досегашната практика на предварително получаване на визи от австрийското посолство. Съгласно чл. 32, § 2Z3 от Закона за чужденците, при проверка на границата, чужденците за които се установи, че нямат местоживеене на територията на Австрия и не разполагат със средства за покриване на разходите по престоя и завръщането им страната на произход, няма да бъдат допускани в Австрия. Австрия не е определила примерна сума, която да се изисква при влизане в страната. Властите вземат решение за всеки отделен случай според мотива, вида и продължителността на декларирания престой; в зависимост от обстоятелствата, пътническите чекове, кредитни карти, банкови гаранции или декларации за поемане на издръжка, подписани от лица, живеещи в Австрия. Всичко това може да бъде прието като елементи на доказателство, освен наличието на пари в брой. Виза за пребиваване с определена цел - практика, следване, обучение и пр., или дългосрочно пребиваване - събиране на семейства, дългосрочно работа и др., както и досега ще се получават от посолството на Австрия по определена процедура.
Митнически изисквания Пътуващите в Австрия са длъжни да се съобразяват с митническите закони на страната. Те забраняват притежанието, употребата и трафика на наркотици. Подлежат на обмитяване стоки, които не са предназначени за лична употреба. Допуска се внос на: 200 къса /1стек/ цигари, 100 къса цигарети, 50 пури или 250 гр. тютюн.; алкохол - твърд алкохол до 1 л.; вина - до 2л.; парфюм - 50 гр.; лекарства - само за лична употреба; кафе - 500 гр. или чай- 200 гр. Няма ограничения за пренос на валута за лични нужди.
Здравни изисквания Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната. Препоръчва се имунизация против кърлежи.Задължително е сключването на здравна медицинска застраховка преди пътуването. Уверете се, какво и при какви условия сключената от вас здравна застраховка покрива евентуални възникнали събития. В противен случай всички медицински услуги се заплащат лично от пациента и изискват значителни средства.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Пътищата през зимата във високите планински части изискват зимно оборудване на колата - зимни гуми или вериги. Има опасност от заледявания в планинските райони. В Австрия нивото на престъпността е ниска.Определена опасност представляват джебчийските кражби на пари и документи в райони на железопътни- и автогари, големи магазини или туристически обекти, които в повечето случаи се извършват от чуждестранни граждани.


3.0026