© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 13:07
Белгия
Карта на страната

Белгия

Обща информация

Официално наименование Кралство Белгия
Държавно устройство Федеративна, парламентарна монархия
Официален език Френски, холандски и немски
Религия Римокатолическа
Часово време Разлика с българското време - 1 час
Парична единица EURO
Столица Брюксел
Големи градове Брюксел (1,83 млн.ж.) Антверпен (462 хил.ж.) Гент (235 хил.ж.) Лиеж (188 хил.ж.)
Територия 30,528 кв.км.
Население 10,830,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: BELGIQUE BRUXELLES 1180 Ambassade de la Republique de Bulgarie 58q Avenue Hamoir, UCCLE Tel: (0032 2) 374-84-68; 375-22-34 Fax: (0032 2) 374-91-88
Посолство в България София, пл. "Велчова завера" Nо 1, тел: 988-72-80, факс: 963-19-45, 963-36-38. Посолство: 988-72-90, 988-72-95.
Визов режим Белгия е член на Европейския съюз и на Шенген. След 10 април 2001 г. отпадна необходимостта от виза за български граждани, които желаят да посетят Белгия за кратък престой - до 90 дни в рамките на 6 месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на шенгенското пространство. Този престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или учение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да бъде възприето като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване, при упоменатите условия, може да бъде: частно гостуване, туризъм, водене на преговори, сключване на договори, участие в курсове. При осъществяване на безвизов престой на белгийска територия, е необходимо българският гражданин да притежава паспорт със свободни страници и валидност най-малко 3 месеца след датата на приключване на въпросното пътуване, както и билет за обратно връщане или необходимите финансови средства. Белгийският закон предвижда проверка на необходимите средства за издръжка, без да посочва задължителни изисквания. По информация на белгийската страна, административната й практика е следната: - Изисквания към чужденци, гостуващи на частни лица: Доказателство за наличие на средства за пребиваване може да бъде представянето на декларация за издръжка, изготвена от лицето, което осигурява съответния подслон в Белгия, надлежно заверена от общинската администрация по местоживеене. Декларацията за издръжка включва осигуряване на съответните разходи по пребиваването, разходи по евентуално медицинско обслужване, за подслон и репатриране, в случай, че гостуващият не е в състояние сам да обезпечи завръщането си. При необходимост белгийските власти могат да поискат от чужденеца да представи доказателства за наличие на съответни лични средства. В случай, че чужденецът не разполага с източници за финансово обезпечаване е необходимо да притежава не по-малко от 1500 белгийски франка за всеки ден от престоя си в тази страна. - Изисквания към чужденец, ползващ хотел: В случай, че чужденецът не е в състояние да представи доказателства за кредитиране на престоя си в Белгия е необходимо да разполага със сума от около 2000 белгийски франка за всеки ден пребиваване на белгийска територия. От него ще бъде изискано да представи и документ за обратно пътуване до страната на местоживеене.
Митнически изисквания В белгийската наредба за митниците не са предвидени ограничения за внос и износ на валута. По-големите суми подлежат на деклариране. По отношение на стоките, наредбата е съобразена с европейското законодателство и се придържа стриктно към установения от него списък на стоки и количества, разрешени за внос и износ. За лични нужди могат да бъдат внесени безмитно вещи за лична употреба, до 1литър алкохол с алкохолно съдържание над 22 градуса, до 2 литра вино, 200 къса цигари. Забранен е вносът на оръжие, боеприпаси, взривни материали, наркотични вещества.
Здравни изисквания В Белгия няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват ваксинации.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Равнището на престъпността в Белгия не предполага специални мерки за лична безопасност. Известна предпазливост е необходима при посещение на т.н. ""Арабски пазар"" в Брюксел, на някои хотели и на гарите в столицата и по-големите градове в страната, както и при пътуване с обществения транспорт, предвид възможността за кражби на пари и документи.

4.7194