© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 13:09
Великобритания
Карта на страната

Великобритания

Обща информация

Официално наименование Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия
Държавно устройство Парламентарна монархия
Официален език английски
Религия англиканска църква
Часово време Разлика с българското време - 2 часа
Парична единица Британска лира = Британски паунд
Столица Лондон
Големи градове Лондон (8,3 млн.ж.) Манчестър (2,24 млн.ж.) Глазгоу (1,2 млн.ж.) Бирмингам (1,02 млн.ж.) Ливърпул (817 хил.ж.) Белфаст (484 хил.ж.)
Територия 243,610 кв.км.
Население 62,042,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: LONDON Embassy of the Republic of Bulgaria 186, Queen's gate tel. /0044 207/ 584-94-00, 584-94-33 fax 584-49-48
Посолство в България България, София 1000, Ул. “Московска” № 9 (359) (2) 933 9222
Визов режим Великобритания е член на Европейския съюз. Трябва да сте подготвени подробно да обясните на граничните власти причината влизане в страната, както и да покажете необходимите за това документи. На 1 януари 2007 година гражданите на Република България стават граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и във Великобритания за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.
Митнически изисквания Съгласно британския закон всички стоки, които подлежат на обмитяване, следва да бъдат декларирани при влизане в страната. В този случай е необходимо границата да бъде премината по червения, а не по зеления митнически коридор. Ако съответните стоки не бъдат декларирани, деянието представлява сериозно правонарушение, преследвано с цялата сила на британския закон. На деклариране подлежат следните категории стоки: - всички стоки над разрешените от митницата количества, закупени от страни извън Европейския съюз; - всички стоки, чиито внос е ограничен; - всички стоки с търговско предназначение. Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното количество. Допуска се безмитен внос на 2 литра вино, 1 л твърд алкохол; 200 цигари, 100 пурети, 50 пури или 200 гр. тютюн; 60 мл парфюм, 250 мл тоалетна вода, индивидуални подаръци на единична стойност до 145 англ. лири. Младежи на възраст под 17 г. не могат да внасят цигари и алкохол. Забранен е вносът на наркотични вещества, оръжия, порнографски материали, фалшифицирани стоки и стоки, нарушаващи чужда интелектуална собственост. Стоките, чиито внос е ограничен и за него се изисква специално разрешение са : огнестрелни оръжия, домашни животни, месо и повечето негови продукти, определени растения, застрашени видове, както и стоки като кожени дрехи или изделия от слонова кост, които са направени при ползване на застрашени видови животни, радиопредаватели и приемници, чието ползване не е разрешено в Обединеното кралство.
Здравни изисквания Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация. Тревожно в последно време е разпространението на т.н. синдром на Кройцфелд-Якобс, за който се счита, че е възможно да се причинява от консумацията на говеждо месо, заразено с болестта "луда крава", разпространена сред едрия рогат добитък. Счита се, че болестта е взела десетки жертви. За тези предположения няма сигурни научни доказателства.
Електро захранване 110 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Великобритания е страна, притежаваща много ефективни органи за сигурност. Изключително внимание се отделя на превенцията на престъпленията. В районите с повишена криминогенност, които всъщност не са много и са съсредоточени в големите градове, се осигурява по-интензивно полицейско присъствие. В определени райони има надписи, които предупреждават минувачите да се отнасят с повишено внимание по отношение на джебчийство и други форми на улична престъпност. Разкриваемостта на престъпленията е висока и нарушителите се наказват в много кратки срокове. Повече информация можете да намерите на www.britishembassy.gov.uk/

3.3475