© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 19:57
Нидерландия
Карта на страната

Нидерландия

Обща информация

Официално наименование Нидерландско Кралство
Държавно устройство конституционна монархия
Официален език холандски
Религия римокатолическа / протестантска
Часово време Разлика с българското време - 1 час
Парична единица EURO
Столица Амстердам
Големи градове Ротердам (2,1 млн.ж.) Амстердам (1,36 млн.ж.) Хага (1,01 млн.ж.) Ейндховен (441 хил.ж.)
Територия 41,848 кв. км.
Население 16,622,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: NIEDERLANDE DEN HAAG Embassy of the Republic of Bulgaria 9, Duinroosweg, 2597 KJ The Hague Tel: (0031 70) 350-30-51; 354-08-76 Fax: (0031 70) 358-46-88
Посолство в България THE ROYAL NETHERLANDS EMBASSY София, ул. Оборище 15 Телефон: 81 60 300 Факс: 81 60 301
Визов режим След 10 април 2001 г. отпада необходимостта от виза за български граждани, желаещи да посетят Холандия за кратък престой, до 90 дни, в рамките на 6 месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на шенгенското пространство. Този престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или учение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да бъде възприето като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване може да бъде частно гостуване, туризам, водене на преговори, сключване на договори, участие в курсове. При осъществяване на безвизов престой на холандска територия, българският гражданин трябва да притежава паспорт със свободни страници и валидност най-малко 3 месеца след момента на приключване на въпросното пътуване, както и билет за обратно връщане или необходимите съответни финансови средства. По информация на холандската страна, сумата за издръжка на холандска територия, която граничните й контролни органи ще изискват да бъде представена или доказана от пътуващи безвизово български граждани, възлиза на 35 евро на човек за ден престой. Този критерий се прилага гъвкаво от холандска страна, тъй като преценката за необходимата за издръжка сума е в зависимост от редица съответни показатели, между които: продължителност на предполагаемия престой, повод за пътуването и лично положение на пътуващия. Холандските гранични власти имат право, по тяхна преценка, да не разрешават влизане в страната на чужденец при регистрирани закононарушения, извършени от него в някоя от страните от Шенгенското споразумение.
Митнически изисквания Няма ограничения за внос на валута в Холандия, но сумата, която се пренася в брой трябва да бъде съобразена с осигуряването на нормален престой в страната за срока на пребиваване, посочен във визата. Пренасянето на големи суми пари в брой подлежи на разследване за доказване на техния произход и предназначение. Посещаващите Холандия чужденци могат да внасят безмитно вещи за лична употреба, в количества съобразени със срока на пребиваване, до 1 литър алкохол и 200 къса цигари на лице, навършило 18 години. Забранен е вносът на оръжие, боеприпаси, взривни материали, наркотични вещества.
Здравни изисквания Няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват ваксинации. Пътуващите до Холандия чужди граждани трябва да имат медицинска застраховка, покриваща времето на пребиваване. В противен случай, всички медицински услуги се заплащат в брой.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Холандия е страната с най-ниска престъпност в Европа и много добре организирана полиция. Известна предпазливост е необходима при пътуване в обществения транспорт и при посещение на пазара за стари автомобили в гр. Утрехт, където стават кражби на пари и документи.

3.4461