© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 20:14
Португалия
Карта на страната

Португалия

Обща информация

Официално наименование Португалска република
Държавно устройство парламентарна република
Официален език португалски
Религия римокатолическа
Часово време Разлика с българското време - 2 часа
Парична единица EURO
Столица Лисабон
Големи градове Лисабон (2,43 млн.ж.) Порто (1,11 млн.ж.) Брага (177 хил.ж.) Коимбра (137 хил.ж.)
Територия 92,090 кв. км.
Население 11,317,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: PORTUGAL, LISBOA Embaixada da Republica da Bulgaria Rua do Sacramento a Lapa 31 Tel: (00351 21) 397-6-364,397-63-67 Fax: (00351 21) 397 92 72 e-mail: ebul@mail.telepac.pt
Посолство в България 1124 София, ул. "Ивац Войвода" Nо 6 Тел: 943-36-67; 943-36-70 Факс: 943-30-89
Визов режим Португалия е член на Европейския съюз и Шенген. След 10 април 2001 г. отпада необходимостта от виза за български граждани, желаещи да посетят Португалия за кратък престой до 90 дни в рамките на 6 месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на шенгенското пространство. Този престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или дългосрочно обучение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да бъде възприета като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване при упоменатите условия може да бъде частно гостуване, туризъм, водене на преговори, сключване на договори, участие в курсове. По-подробна информация на португалски, английски и френски език може да бъде получена на електронния адрес на Службата за чужденците и границите (португалската имиграционна служба): www.sef.pt.
Митнически изисквания Няма ограничения за внос на валута. Пренасянето на по-големи суми подлежи на деклариране. Посещаващите Португалия чужденци могат да внасят безмитно вещи за лична употреба, в количества, съобразени със срока на пребиваване в страната: до 1 литър алкохол с алкохолно съдържание над 22 градуса; до 2 литра вино; 200 къса цигари. Забранен е вносът на оръжие, боеприпаси, взривни материали, наркотични вещества.
Здравни изисквания Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната. Задължително е сключването на здравна медицинска застраховка преди пътуването. В противен случай всички медицински услуги се заплащат лично от пациента и изискват значителни средства.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност В Португалия няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват имунизации. Препоръчително е пътуващите за Португалия български граждани да имат ваксина срещу туберкулоза. Следва да се има предвид, че в рамките на Европейския съюз, Португалия е една от страните с най-много заразявания от СПИН на глава от населението. Няма зони с повишена опасност от природни бедствия. Равнището на престъпност в Португалия не предполага специални мерки за лична безопасност. Известна предпазливост е необходима при пътуване с градския транспорт и посещение на райони с преобладаващо имигрантско население.

3.3428