© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 20:18
Словакия
Обща информация

Официално наименование Словашка република
Държавно устройство република
Официален език словашки
Религия католици, протестанти, източноправославни
Часово време Разлика с българското време - 1 час
Парична единица Словашка крона
Столица Братислава
Големи градове Братислава (546 хил.ж.) Кошице (239 хил.ж.) Жилина (108 хил.ж.) Прешов (92 хил.ж.)
Територия 49,035 кв. км.
Население 5,430,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: "SLOVENSKA REPUBLIKA, BRATISLAVA 81106 Velvyslanectvo Bulharskej Republiky Kuzmaniho 1/A Tel. /00421-2/ 544-15-308 - централа посолство Факс - /00421-2/ 544-12-404 Консул - тел. /00421-7/ 544-35-971 e-mail:bgembassy@stonline.sk
Посолство в България гр. София ул. "Янко Сакъзов" № 9 тел. 943 32 81 факс 943 38 37
Визов режим При пътуване в Република Словакия е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност минимум шест месеца към датата на пътуването. Между България и Словакия има Договор за безвизово пътуване на техните граждани за срок от 30 дни, без право на упражняване на трудова дейност. В отделни случаи, при възникнало съмнение относно целта на посещението, по преценка на граничните власти от лицето декларирало пътуването си като туристическо, се изисква да покаже ваучер за предплатени туристически и хотелски услуги и наличието на финансови средства за покриване на разходите по пребиваването - по 25 EURO на ден. Липсата на финансови средства и ваучер може да бъде основание за недопускането на пътуващия на територията на Словакия.
Митнически изисквания Влизащите в Словакия граждани могат да внасят безмитно до 1 л. твърд алкохол или два литра вино, 1 стек цигари /десет кутии/ и др. стоки на обща стойност до 6 000 словашки крони /около 120 щ.д./. За лица до 15 годишна възраст сумата е 3 000 крони. Гостуващите могат да носят медикаменти само за лична употреба. Според наредба 203/1995 год., § 10 на Валутния закон на Словашката Република, лице, преминаващо границата на Словакия, има право да внесе/изнесе без митническа декларация в банкноти и дребни пари валута, равняваща се на 100 000 словашки крони по курса на Словашката народна банка. Износът и вносът на по-големи суми изисква специално разрешение на Словашката народна банка.
Здравни изисквания Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната. Задължително е сключването на здравна медицинска застраховка преди пътуването. Всички медицински услуги се заплащат лично от пациента и изискват значителни средства.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност В Словакия нивото на престъпността е ниска. Определена опасност представляват джебчийските кражби на пари и документи в райони на железопътни и автогари, големи магазини и пр. Рисковано е и приспиването по гарите. Препоръчва се съхраняването на пари и документи на сигурни места. Не следва да се оставя без пряк надзор багаж на видимо място в леки автомобили. Препоръчва се да не се оставят лични документи и пари в хотелски стаи. Автомобилите да имат застраховка "зелена карта". Препоръчва се колите да имат застраховка срещу кражби. Да не се качват лица на автостоп, което често се оказват крадци, както и да не се спира при сигнализиране на помощ при "аварирал" автомобил, тъй като това често е уловка на престъпни лица.

3.2815