© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 20:21
Турция
Обща информация

Официално наименование Република Турция
Държавно устройство република
Официален език турски
Религия ислям
Часово време Няма разлика с българското време
Парична единица Турска лира
Столица Анкара
Големи градове Истанбул (13 млн.ж.) Анкара (4,30 млн.ж.) Измир (2,72 млн.ж.) Бурса (2,55 млн.ж.) Газиантеп (1,91 млн.ж.) Адана (1,56 млн.ж.)
Територия 783,562 кв. км
Население 72,600,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: Адресът на посолството на Турция е: гр. София, бул. Васил Левски № 80 тел.: 9802270, 9872984, 9871464, факс.: 9819358 Генерални консулства: 4000 Пловдив, ул. Филип Македонски № 10 тел.:00359 32/632309, 624010, 624020, Факс: 00359 32/624839 8000 Бургас, бул. Демокрация № 38 тел.: 00359 56/842718, 841145, факс: 00359 56/841192
Посолство в България TURQUIE, ANKARA Ambassade de la Republique de Bulgarie Kavakli dere Ataturk Bulvari 124 Tel. 0090 312/ 4671948 TURQUIE, ISTANBUL Bulgar Baskonsoloslugu Ahmet Adnan Saygun cadesi 44 Ulus - Levent Tel.: 0090 212/ 2810115 TURQUIE, ЕDIRNE Consulat General de la Republique de Bulgarie Tatal pasha cad. 31 Tel.: 0090 284/ 2140617
Визов режим Българските граждани, притежатели на валидни чуждестранни паспорти, могат да посещават Турция без визи, при туристически пътувания, с право на престой в страната до 90 дни. Онези, които желаят да останат за по-дълъг период, трябва да се обърнат към местните власти за сигурност за издаване на разрешение за продължаване срока на пребиваване. Забрана за влизане в Турция за срок от една година ще се налага на българските граждани останали в страната за повече от три месеца без да са получили надлежно разрешение. Посещения на неакредитирани български журналисти, филмови дейци, археолози и учени , които са с цел извършване на професионална дейност, могат да се осъществят след получаване на входна виза, съгласно ""Основните принципи, отнасящи се до чужденци, които желаят да развиват научна или изследователска дейност или да снимат филм в Турция, както и до тези, които кандидатстват от тяхно име, и членове на пресата"", приети с Постановление на Министерския съвет на Република Турция № 88/12839 от 4.04.1988 г. Визовите облекчения за български граждани не са приложими на турските гранични пунктове със следните държави: Грузия /Sarp, Posof-Turkozu, Cildir-Aktas/ ; Азербайджан / Igdir-Diluci /; Иран / Agri-Gurbulak,Hakkari-Esendere,Van-Kapikoy railway/; Ирак / Habur/; Сирия /Nussaybin, Yayladagi, Cilvegozu, Oncupinar, Islahiye railway, Cobanbey railway, Akcakale, Senyurt/. За транзитно преминаване се издават таксови марки от дипломатическите представителства на Р Турция в Р България, или на граничничните контролно-пропускателни пунктове, при влизане в страната. Срокът за транзитно преминаване е 96 часа.
Митнически изисквания При посещение на страната с автомобил, при влизане е необходимо да се представят документите на автомобила, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка /зелена карта/, с валидност съответствуваща на срока на престоя в Република Турция. При влизане, митническите власти полагат печат в паспорта на водача на моторното превозно средство. Същият се задрасква при напускане на страната. Разрешението за престой на превозното средство в страната се отбелязва във формуляра, издаван от граничната митница, в който са включени данните за собственика на моторното превозно средство и основните характеристика на автомобила. За пресрочване на определения срок, или при изгубване на формуляра, се налага глоба при излизане от страната. В Република Турция е разрешен вноса на чужда и местна валута без ограничения. Износът на турски лири е разрешен до стойността на 5 000 щатски долара. В страната могат да се внасят безмитно лични вещи на стойност до 15 000 щатски долара, както и подаръци на стойност до 500 германски марки. Ценни предмети и всички други вещи над 15 000 щатски долара, трябва да се регистрират в паспорта на притежателя при влизане в Р Турция, с цел контрол при излизането. Допуска се безмитен внос до 200 къса цигари и 5 литра алкохолни напитки. Забранени за внос от туристи са бързоразвалящите се хранителни продукти. Антични предмети, внасяни в страната, трябва да се регистрират в паспорта на притежателя за избягване на затруднения при напускането й, имайки предвид, че турските власти отделят особено внимание на опазване на историческите си богатства. Забранено е изнасянето на антики на възраст по-голяма от сто години. Други ценни вещи могат да се изнасят, след като се покаже отметката в паспорта за вноса им, или като се докаже, че са били закупени със законно обменена валута.Бележките от обменните бюра за обмяна на чужда валута трябва да се съхраняват. Възможно е митническите органи да пожелаят да ги видят при обратната обмяна на турски лири и когато от страната се изнасят закупени предмети като доказателство, че същите са придобити със законно обменени средства. Остри предмети /вкл. туристически и кухненски ножове над 9 см./ и оръжие не се допускат за внос в страната без специално разрешение.
Здравни изисквания Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в страната. Има случаи на хранителни натравяния и заболявания, предизвикани от консумация на нечиста вода. Поради тази причина напитки и храни следва да се купуват само от официални търговски обекти, а не от случайни продавачи. Посещение в селски райони би могло да доведе да заразяване и с инфекциозни болести. Медицинското лечение в Р Турция може да бъде доста скъпо. Предварително следва да бъде направена застраховка, покриваща случаи на заболявания, наранявания, кражби на пари, лични вещи, багаж, билети и др.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Консумацията на бутилирана вода е задължителна.
Безопасност Турция се намира в активен сеизмичен район. По тази причина е необходимо предварително да се придобие информация за маршрутите, по които ще се движите. Районът на и около гр. Истанбул, в радиус от 80 до 200 км, както и градовете Дюздже, Измит, Измир и Ерзинджан са потенциално опасни за земетресения. При шофиране с автомобил следва да се знае, че Турция е страна с голям брой пътнотранспортни произшествия. Пътуването с предпазни колани е задължително. При пътнотранспортно произшествие, с или без пострадал, в никакъв случай да не се премества автомобила до идването на пътна полиция. В тези случаи се прави тест за алкохол, като се вземат показания и се съставя рапорт за инцидента. За да се използува след това застраховката, е необходимо да се изиска копие от документа за теста на алкохол, както и предварителния рапорт. Това може да се направи до три дни след инцидента в местния полицейски участък. В случаите на телесна повреда или смърт, участниците в инцидента се отвеждат в най-близкия полицейски участък за вземане на показания. В тези случаи Ви съветваме да се поиска да бъде уведомено най-близкото дипломатическо представителство на страната ни. При кражба на превозно средство се снабдете с документ от полицията. Шофирайте с повишено внимание. Бъдете готови за непредвидени ситуации и маневри на околните транспортни средства. Бъдете особено предпазливи при изпреварвания на автобуси и камиони по междуградските пътища. Уважавайте местните нрави и обичаи. Имайте предвид, че по време на религиозния празник Рамазана през деня не е прието на обществени места да се консумира храна, да се пие и пуши. При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Забранено е влизането с къси поли и панталони, като не се препоръчва посещение на джамии в петък и по време на молитвите. Обидни думи и действия по отношение на турската нация, националния флаг и основателя на Републиката - Мустафа Кемал Ататюрк се считат за тежки престъпления. Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено.

4.6499