© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 20:22
Унгария
Карта на страната

Унгария

Обща информация

Официално наименование Република Унгария
Държавно устройство парламентарна република
Официален език унгарски
Религия римокатолическа
Часово време Разлика с българското време - 1 час
Парична единица Форинт
Столица Будапеща
Големи градове Будапеща (1,72 млн.ж.) Дебрецен (208 хил.ж.) Сегед (170 хил.ж.) Мисколц (168 хил.ж.)
Територия 93,030 кв. км.
Население 10,005,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: HUNGARIA, 1062 BUDAPEST VI Embassy of the Republic of Bulgaria Andrassy st 115 Tel. /0036-13/ 220-824, 220-836 Fax. /0036-13/ 225- 215
Посолство в България София, ул. 6-ти септември 57, тел.: 963 11 35, 963 04 60
Визов режим При пътуване в Република Унгария е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност минимум шест месеца към датата на пътуването. Между България и Унгария има Договор за безвизово пътуване на техните граждани за срок от 90 дни, без право на упражняване на трудова дейност.
Митнически изисквания При влизане в страната се разрешава вносът на предмети за лично потребление, в нетърговски количества, на обща стойност 30 500 форинта. За всички други случаи се заплаща митническа гаранция за стоките, на стойност до 40% от стойността им. При излизане от Унгария гаранцията се възстановява във валутата, в която е била внесена. В случай, че внесените предмети или документът, удостоверяващ внасянето на гаранцията, не бъдат представени на митническите органи при напускането на страната, гаранцията не се връща. От акцизните стоки е разрешен вносът на 1 л.твърд алкохол и 2 литра вино; 200 къса цигари, 50 пури или 250 гр.тютюн за лула. Вносът на чужда валута е разрешен в неограничени количества. Няма ограничение и за вноса на купюри.Пътникът трябва да декларира сумата при условие, че възнамерява, след престой в страната, да изнесе остатъка от внесените парични средства или пътува транзит.Още при влизане, пътникът следва да уведоми митническите служители за сумата и размера й и за желанието си да я декларира. Ако му бъде отказано следва да се обърне към началника на митницата при ГКПП. Не се изисква разрешение за внос на унгарски форинти в размер до 350 000 форинта, но сумата също следва да се декларира. При излизане - разрешава се износът на предмети и вещи в нетърговски количества, придобити в страната, на обща стойност до 350 000 форинта. Без специално разрешение е износът на чуждестранна валута на стойност до 100 000 форинта/около 300 щ.д./. За сума над тази стойност се изисква разрешение от Националната унгарска банка или декларация, че сумата е била декларирана при влизане в страната. Същото се отнася и за износа на унгарски форинти, когато сумата е до 350 000 форинта.
Здравни изисквания Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната. Задължително е сключването на здравна медицинска застраховка преди пътуването. В противен случай всички медицински услуги се заплащат лично от пациента и изискват значителни средства.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност В Унгария нивото на престъпността е ниско. Определена опасност представляват джебчийските кражби на пари и документи в райони на железопътни и автогари, големи магазини и пр. Рисковано е и преспиването по гарите. Препоръчва се съхраняването на пари и документи на сигурни места. Да не се оставят на видимо място багаж в леки автомобили без пряк надзор.Автотуристите стават жертва на кражби по паркинги, бензиностанции или при поправка на повреден автомобил или гума. Препоръчва се да не се оставят лични документи и пари в хотелски стаи. Пътуващите да знаят своя ЕГН и действащ телефонен номер и код на избиране в Р България на техни близки, на който при необходимост да позвънят за финансова или друга помощ.

3.2784