© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 20:54
Перу
Обща информация

Официално наименование Република Перу
Държавно устройство президентска република
Официален език испански, кечуа
Религия християни - 98,2 % (католици - 98,5 %, протестанти - 1,5 %)
Часово време Разлика с българското часово време 7 часа
Парична единица Нуево сол (S/.) = 100 сантима
Столица Лима
Големи градове Лима (7,6 млн.ж.) Арекипа (905 хил.ж.) Каляо (877 хил.ж.) Трухильо (819 хил.ж.)
Територия 1,285,216 кв. км.
Население  
29,496,000 жители
 
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: Няма българско посолство в Перу. CHILE, SANTIAGO Embajada de la Republica de Bulgaria Calle Rodolfo Bentjerodt 4895 Vitacura Стационарни телефони: Централа: (0056 2) 769 9938 Fax: (0056 2) 769 9940
Посолство в България 1113 София ж.к."Изгрев" ул. "Фредерик Жулио Кюри" №17 бл.2 ап.2 тел.(02) 971 37 08
Визов режим Българите, пътуващи за Перу, имат право на престой в страната до 90 дни без виза. Този срок може да бъде удължен от миграционните власти в Перу. Необходимо е да бъде представен закупения самолетен билет, банково удостоверение за притежаване на валута, пропорционална на престоя в Перу, формуляр, снимка с паспортен размер, валиден паспорт поне шест месеца от датата на влизане в Перу, и заплащане на такса за издаване на виза, която е в размер на 30 щ. д.
Митнически изисквания При влизане в Перу следва да се предаде на миграционните власти "Международната бордна карта за качване и слизане" (раздава се в самолета или на миграционния пункт на границата, през която се влиза). Картата трябва да бъде предадена при напускане на страната. В случай че се загуби, се заплаща глоба в размер от 4 щ. д. Митническите власти раздават формуляр за попълване на вещи, за които следва да се плати данък, а в случай че няма такива, се заявява, че няма нищо за деклариране. Освободени са от данък: вещи и дрехи за лично ползване, портативни компютри и уреди и средства за екстремни спортове. В същия формуляр трябва да се декларира носенето на растителни или животински видове. Ако те са в наличност, е необходимо да се представят разрешителни, издадени от съответния български санитарен орган. Ако не се разполага с необходимите санитарни документи, перуанските санитарни власти могат да вземат решение растителният или животинският вид да бъде унищожен. В случай че пътникът е инвалид или болен, се считат за личен багаж помощните средства, необходими за придвижването му (инвалидна количка, носилка, патерици и др). Ако при проверката на багажа се установи, че декларираното не отговаря на съдържанието на багажа, пътникът се санкционира, като му се отнемат вещите, а ако стойността им надхвърля 12.000 солес (приблизително 3,372.00 щ. д.), се завежда съдебна процедура за контрабанда.
Здравни изисквания Задължителна е ваксината срещу жълта треска. Препоръчителни са ваксините срещу дифтерит, тетанус, тиф, полио или хепатит
Електро захранване 220 V / 60 Hz
Питейна вода Препоръчва се консумирането на бутилирана вода.
Безопасност Препоръчват се следните обичайни предохранителни мерки: Повишено внимание срещу джебчии; носене на копия на документите за самоличност, като оригиналите е по-добре да се съхраняват заедно с ценните вещи в сейф в хотела, в който е отседна българският гражданин; да не се обменят пари на улицата. Абсолютно забранено е да се правят снимки на летища, военни бази, места около далекопроводи и полицейски участъци.

3.4859