© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 21:15
Египет
Обща информация

Официално наименование Арабска Република Египет
Държавно устройство република
Официален език арабски - египетски арабски диалект, нубийски
Религия мюсюлмани
Часово време В един часови пояс с България
Парична единица египетски паунд
Столица Кайро
Големи градове Кайро (6,75 млн.ж.) Александрия (4,11 млн.ж.) Гиза (2,68 млн.ж.) Танта (1,10 млн.ж.) Дамиета (1,09 млн.ж.) Порт Саид (515 хил.ж.)
Територия 1,002,450 кв. км.
Население  
79,090,000 жители
 
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: Embassy of the Republic of Bulgaria 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek Телефони:(0020 2) 341-30-25, 341-60-77 Факс:(0020 2) 341-38-26 e-mail: mka@link.com.eg
Посолство в България Посолство на Египет адрес: 1000 София, ул. 6-ти Септември No.5, тел.: +359 2 870215
Визов режим Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или от друго дипломатическо или консулско представителство на Египет в чужбина. Визите са три вида : туристически, входни (за цели, различни от туризъм) и транзитни. От 01.02.2002 г. на българските граждани могат да бъдат издавани туристически визи на ГКПП на Египет. Цената на туристическите визи, издавани на ГКПП е 15 щ.дол., като валидността им е до 30 дни. Възможно е да бъде отказано издаването на туристически или входни визи на български гражданки на възраст между 18 и 35 години, в случай, че не са придружавани от съпруг, баща или брат, а така също когато не са включени в организирана туристическа група. За удължаване на своя престой в Египет, преди изтичането на валидността на тяхната туристическа или входна виза българските граждани могат да направят постъпки в отдел ""Паспорти, визови въпроси и емиграция"" на МВР и срещу заплащане могат да получат разрешение за по-продължително пребиваване.
Митнически изисквания При влизане в Египет се разрешава внос на лични вещи, концентриран алкохол до 1 литър, както и на не повече от 250 г. цигари или 50 пури. Личните видеокамери, фотоапарати и преносими компютри се вписват в паспортите на чуждите граждани за да бъде гарантирано тяхното изнасяне. Не е разрешено изнасянето на египетска валута над 1000 египетски лири. Забранен е износът на картини, килими и бижутерски изделия на повече от 100 години.
Здравни изисквания При пътуване от България в Египет не са необходими имунизации и на границата не се изисква имунизационна книжка. Същевременно, при влизане в Египет от Судан и повечето африкански странисе изисква наличието на имунизации и имунизационна книжка. Къпането в река Нил е съпроводено със сериозен риск от бактериално инфектиране, заразяване с хепатит и особено опасната за здравето паразитна шистосомия (билхарзия). Препоръчваме употребата на бутилирана вода. Храната в хотелите и ресторантите в категория над три звезди е безопасна. Храненето в други заведения за обществено хранене, в частност употребата на пресни плодове и зеленчуци може да доведе до стомашно чревни инфекции.
Електро захранване 220V , 50Hz
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност В големите градове и туристически центрове - Кайро, Александрия, Луксор, Асуан, Хургада, Шарм Ел Шейх и др., равнището на криминалната престъпност е сравнително ниско. Същевременно, следва да се отчита, че в големите пазари и търговски центрове през последните години са зачестили случаите на кражби на документи за самоличност и пари на чуждестранни граждани. Препоръчително е при движение в населените места жените да са облечени с панталони или по-дълги поли/рокли, а така също да носят по-широки блузи с ръкави. Тяхното придружаване от мъже е желателно. Не е препоръчително ползуването таксита от жени без придружител във вечерните часове.

3.4627