© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 21:20
Мароко
Карта на страната

Мароко

Обща информация

Официално наименование Кралство Мароко
Държавно устройство конституционна монархия
Официален език арабски, марокански диалект на арабския
Религия мюсюлмани - 98 %, християни - 1%
Часово време Разлика с българското време - 2 часа
Парична единица дирхам (DH) = 100 сантима
Столица Рабат
Големи градове Казабланка (5,55 млн.ж.) Фес (1,95 млн.ж.) Рабат (1,78 млн.ж.) Маракеш (1,07 млн.ж.)
Територия 710,850 кв. км.
Население 32,993,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: ROYAUME DU MAROC, RABAT Ambassade de la Republique de Bulgarie 4,Avenue Ahmed El Yazidi /Ex Meknes/ P.O.Box 1301 Tel: (00212 37) 76-54-77; 76-40-82 Fax: (00212 37) 76-32-01 E-mail: bulemrab@wanadoo.net.ma bulemrab@yahoo.com
Посолство в България Канцелария: Кв. “Лозенец”, ул. “Червена стена” 1, вход 1, партер Тел.: 865 11 26, 865 11 37 Факс: 865 48 11 E-mail: ambmasofia@cablebg.net Работно време: от 09.00 до 16.00 часа
Визов режим От 1 март 2005 г. отпадна необходимостта български граждани с обикновени паспорти да притежават визи за Кралство Мароко за краткосрочно посещение в страната (до 90 дни) с цел туризъм, лично и делово гостуване. При необходимост от престой в страната, надхвърлящ 90 дни (с цел работа, обучение, частно посещение, събиране на семейства и др.), е необходимо получаване на входна виза. От 11 юни 2005 г. е в сила спогодба за премахване на визите за притежатели на дипломатически и служебни паспорти, според която българските граждани, пътуващи с такива паспорти, могат да пребивават в Кралство Мароко за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, а за акредитираните служители в дипломатическите и консулските представителства - през целия период на тяхната акредитация.
Митнически изисквания В страната е забранено внасянето на: наркотици, оръжие, порнографски издания. Съществува ограничителен режим за внос на специална професионална техника, представляваща заплаха за националната сигурност, предмети на изкуството с особена висока стойност (картини, бижута, ювелирни изделия, съдържащи диаманти и благородни метали); стоки , изискващи специален лиценз - петрол, алкохол (над 3 бутилки), тютюн и цигари над 3 стека. При напускане на Мароко чужденците, временно или постоянно пребиваващи в страната, имат право годишно да изнесат в брой валута в размер до 15 000 марокански дирхама със съответно с бордеро. От тази възможност не могат да се ползват чужденците, посетили страната с цел туризъм или краткосрочно посещение. Валута, за която не са представени документи за произход (по трудово право и банково бордеро), се конфискува.
Здравни изисквания Няма изисквания за задължителни ваксинации преди влизане в страната, но за всички пътуващи се препоръчват ваксини срещу хепатит А, коремен тиф и тетанус-дифтерия. Задължително е сключването на здравна медицинска застраховка преди пътуването. В противен случай всички медицински услуги се заплащат лично от пациента и изискват значителни средства.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Мароко е сред най - безопасните за туристи държави. Препоръчително е да се избягва пътуване нощем и без придружител по пътища и големи магистрали, които не са осветени. При екскурзии е необходимо чужденците да са точно oсведомени за особеностите на своя маршрут и да се доверяват в туристическите обекти само на официални екскурзоводи, които се наемат в Националното бюро по туризма. Продажбата и употребата на наркотици е абсолютно забранена, като въпросното престъпление се наказва строго от закона, а съответните полицейски проверки са чести и щателни. Желателно е туристи да не се разхождат вечер сами, дори и по централните улици на големите градове , както и да ползват градския транспорт, в който намират препитание ловки крадци. За предпочитане е ползването на таксиметрови услуги.

3.519