© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 22:35
Малайзия
Обща информация

Официално наименование Федерация Малайзия
Държавно устройство конституционна монархия
Официален език малайски
Религия мюсюлмани, будисти
Часово време Разлика с българското време + 6 часа
Парична единица Рингит - малайски долар MYR
Столица Куала Лумпур
Големи градове Куала Лумпур (7,2 млн.ж.) Джохор Бару (1,37 млн.ж.) Келанг (1,05 млн.ж.) Малака (770 хил.ж.) Ипох (711 хил.ж.)
Територия 329,847 кв. км.
Население 28,250,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: "THAILAND, BANGKOK Embassy of the Republic of Bulgaria 64/4 Soi Charoenmitr (Ekamai 10) Sukhumvit 63 Prakhanong Nia, Wattana Bangkok 10110 тел.: (0066 2) 391 61 80, 391 61 81 факс: (0066 2) 391 61 82 E-mail: bulgemth@asianet.co.th"
Посолство в България Няма
Визов режим Безвизов режим
Митнически изисквания Всички пристигащи в Малайзия са задължени да разопаковат и опаковат своя багаж за митническа проверка. Проверката на багажа от страна на митническите власти се прави на пропусквателните пунктове. Митническа проверка не се прави по време на пътуване в страната – на полуостров Малайзия, Сабах и Саравак. Това не включва безмитните зони, които са Лабуан в Сабах, Пулау Тиоман в Паханг и Лангкави в Кедах. Ако посетителите не притежават стоки за деклариране на пропусквателните пунктове, то те минават по зелената пътека, ако имат багаж за деклариране, те минават по червената пътека за да декларират този багаж. Посетители, които притежават багаж, подлежащ на обмитяване, заплащат 30 % от стойността на багажа. Част от депозита се възстановява, когато посетителите напускат Малайзия, през някой от пропусквателните пунктове. Условието е обмитените стоки да са в притежателите си и да не са изтекли три месеца от вноса им. Предметите заедно с депозита и 30 центова марка се придвижват към митническия офис преди отпътуване.
Здравни изисквания Няма задължителни ваксини.
Електро захранване 240V, 50Hz
Питейна вода Консумацията на бутилирана вода е задължителна.
Безопасност Ако посещавате Малайзия, внимавайте много за вашите вещи, тъй като кражбите на портфейли и други ценни вещи са често срещано явление. Препоръчва се туристите да не носят много пари в себе си. При случай на кражба може да се обърнете към най-близкото полицейско управление, където има поне един служител говорещ английски. На много туристически обекти има разположени специални полицай, които следят за безредици и наркотици. Притежанието и пренасянето на наркотици е строго забранено.

3.3458