© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

20 Март 11, 22:45
Япония
Карта на страната

Япония

Обща информация

Официално наименование Япония
Държавно устройство парламентарна монархия
Официален език японски
Религия шинтоисти, будисти
Часово време Разлика с българското време + 7 часа
Парична единица японска йена (JPY)
Столица Токио
Големи градове Токио (32,45 млн.ж.) Йокохама (3,65 млн.ж.) Осака (2,64 млн.ж.) Нагоя (2,25 млн.ж.) Сапоро (1,90 млн.ж.) Кобе (1,53 млн.ж.) Киото (1,47) Фукуока (1,46)
Територия 377,944 кв. км.
Население 127,360,000 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: Embassy of the Republic of Bulgaria Yoyogi 5-36-3, Shibuya-ku Tokyo 151-0053 Tel. **( 81- 3) - 3465-1021 (на телефона има денонощен дежурен) Fax: **(81-3)-3465-1031 e-mail: bulemb@gol.com
Посолство в България гр.София, ул."Люлякова градина" N 14 тел. 971 34 37, факс 971 10 95 Работно време на визовата служба: от 09.00 до 11.00 часа
Визов режим Българските граждани, притежаващи валидни обикновени паспорти, които желаят да посетят Япония с намерение за временно пребиваване за срок, не по-дълъг от 90 последователни дни, могат да влязат на територията на Япония, без да е необходимо да им се издават визи. Освобождаването от визови изисквания не се прилага за български граждани, желаещи да влязат в Япония с намерението да търсят работа или да упражняват професия или друго занятие (в т. ч. публични развлекателни и спортни прояви срещу възнаграждение). В случаите, в които се изискват и издават визи, японските дипломатически и консулски власти не събират такси. Всяка японска виза дава определен статут на пребиваване на чужденеца в Япония, т. нар. "status of residence". Съществуват 27 различни видове статут на пребиваване. След влизане в страната не съществува възможност за промяна на статута на пребиваване в Япония. Препоръчително е всеки кандидатстващ за виза за Япония предварително да уточни със своите домакини и с японското посолство, издаващо визата, своите права и задължения, произтичащи от притежаването на определения вид виза. В случай че пребиваващите в Япония за по-дълъг срок български граждани желаят да напуснат временно страната, те следва да получат в японските емиграционни служби разрешение за повторно влизане, т.нар. "re-entry permit". То дава право за влизане в Япония, без да е необходимо получаването на друга виза. Всички чужденци в Япония, без тези със статут на временно пребиваване и служителите в дипломатическите и консулските представителства, са задължени да се регистрират в местните кметства и да получат удостоверение за регистрация на чужденец, т.нар. "Alien registration certificate", до 90 дни след влизане в Япония.
Митнически изисквания В Япония съществуват и стриктно се прилагат закони, забраняващи вноса и притежаването на огнестрелни и хладни оръжия от всякакъв вид, в т.ч. - въздушни пистолети, мечове, дълги ножове и др. В Япония е забранен вносът на определен вид лекарствени препарати, дори и предназначени за лично ползуване по медицински причини. При всяко пътуване е препоръчително предварителното консултиране с японското посолство за разрешените и неразрешени за внос лекарствени препарати.
Здравни изисквания Не съществува опасност от заразни болести. Пребиваващите в Япония български граждани с виза са длъжни да бъдат регистрирани в националната здравноосигурителна система на Япония, което гарантира тяхното медицинско обслужване. Препоръчително е пътуващите за Япония български граждани като временно пребиваващи, да потърсят възможности за медицинска застраховка преди пътуването. Медицинската помощ в Япония е на високо, съвременно ниво и е широко достъпна, макар и много скъпа. В много от случаите в японските здравни заведения няма система и нагласа за обслужване на не говорещи японски език. Чужденците, не разполагащи с карти на националната здравна осигуровка в Япония, са длъжни да заплащат медицинските услуги в брой.
Електро захранване 100V , 50Hz
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Япония е страна с едно от най-ниските нива на престъпност. При загубване на паспорт в Япония, българските граждани следва веднага да уведомят за това местната полиция, както и българското посолство в Токио. При евентуално задържане от японските власти, всеки български гражданин е в правото си да изиска българското посолство да бъде незабавно уведомено за това. В Япония често има земетресения, тайфуни и други природни бедствия. Съществува и много висока степен на подготовка на местните власти за предварително информиране за някои от природните бедствия, както и за оказване на помощ на пострадалите при природно бедствие.

3.5381