© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

21 Март 11, 09:34
Австралия
Карта на страната

Австралия

Обща информация

Официално наименование Австралийски Съюз
Държавно устройство парламентарна монархия
Официален език английски
Религия християни - 67,4 %
Часово време Разлика с българското време от +6 до + 8,30 часа
Парична единица австралийски долар (AUD)
Столица Канбера
Големи градове Сидни (4,5 млн.ж.) Мелбърн (4 млн.ж.) Брисбейн (2 млн.ж.) Пърт (1,66 млн.ж.) Аделейд (1,29 млн.ж.) Канбера (352 хил.ж.) Нюкясъл (289 хил.ж.) Хоубарт (212 хил.ж.)
Територия 7,617,930 кв. км.
Население 22,551,500 жители
В случай на необходимост, потърсете българското посолство: Сидни - генерално консулство AUSTRALIA, SYDNEY Consulate General of the Republic of Bulgaria 4 Carlotta Road Double Bay N.S.W. 2028 P.O. Box 1000, Double Bay, NSW, 1360 тел.: (0061 2) 932 77 581(consul), 932 77 592 (staff members) тел./факс: (0061 2) 9327 8067 E-mail: e-mail: bgconsul@ihug.com.au, bulcgsyd@bigpond.com Web: www.users.bigpond.com/bulcgsyd
Посолство в България София, ул. Тракия, 37 тел.: (02) 946 13 34 факс: (02) 946 17 04
Визов режим При пътуване за Австралия е необходимо да притежавате валиден паспорт минимум с шест месечна валидност след датата на влизане и входна виза. Български гражданин не може да получи виза на австралийските гранични пунктове. Препоръчва се визата да се извади преди купуването на самолетен билет. Има няколко вида визи: туристическа (до три месеца), краткосрочна бизнес виза (до три месеца), визи за временно пребиваване за спортисти, журналисти, филмови дейци, културна дейност, следване, ваканция и работа. Без виза е практически невъзможно да се пътува за Австралия, защото визовият контрол започва още с качването на самолета и всички световни авиокомпании, обслужващи полети до Австралия, стриктно следят за това дали пътниците им са с изрядни документи. При констатирани пропуски отговорност носи авиокомпанията, превозила нередовен пътник, който незабавно бива връщан. Български граждани, желаещи да гостуват на роднини, близки и приятели, следва да имат надлежно заверена покана от тях. Формалностите по издаването на визи за български граждани се извършват от посолството на Австралия в Атина.
Митнически изисквания В Австралия можете да внесете, без да декларирате:1.125 литра алкохол, ако сте над 18 години; 250 къса цигари или 250 грама тютюн или пури, ако сте над 18 години; стоки от безмитен магазин на стойност 400 австралийски долара за лица над 18 години и на стойност 200 австралийски долара за деца; суми на равностойност под 10 000 австралийски долара. Забранени или ограничени за внос стоки: парфюмите са забранени за внос; както и всички видове избухливи течности за да внесете каквото и да е оръжие, трябва да го декларирате; лекарствата с възможна пристрастяемост трябва да се декларират; в Австралия има стриктен контрол върху вноса на животни и растения, ако Ви предстои да осъществявате такъв внос; осведомете се добре за правилата; продукти, изработени от застрашени природни видове, се изземат.
Здравни изисквания Австралия е страна с отлично развита здравна система, без заразни заболявания. Не е задължително притежаването на свидетелство за ваксинации, освен ако чужденецът не идва от страна, обявена от СЗО за територия, където има жълта треска. Основният съвет към чужденците е да имат пълна здравна осигуровка, за да не се налага да плащат големи суми за медицински прегледи или лечение. Цените на всички медицински услуги и лекарствени средства са високи. Обикновен преглед при лекар-интернист е 50 австр. долара. Зъбна пломба е от 100 до 200 австр.долара и т.н.
Електро захранване 220-240V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Австралия е една от най-напредналите страни в азиатско-тихоокеанския регион със сравнително ниско равнище на престъпност, което в никакъв случай не означава, че чуждите граждани не са изложени на някои рискове, а именно: посегателства над личността, кражби на лично имущество, сексуални престъпления и др. Основният съвет е чуждестранният посетител да избягва съмнителни места, заведения, посещавани от наркомани, да не бъде разточителен и да не показва излишна платежоспособност, да не се намесва в свади и скандали, да не приема случайни покани, когато е сам в заведение.

5.1191