© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

21 Март 11, 09:54
НОВОГОДИШНИ ТРАДИЦИИ


 
 
Новогодишните празненства датират още от древността. За пръв път Нова Година е била чествана преди 4000 години и се е празнувала в древната Вавилонска кула. По цял свят новогодишния празник се свързва с надежда, и стремеж към нови, по-добри дни, но всяко едно кътче на света си има различни ритуали и символи на благополучие.  Инес Травел ви представя малко информация за някои интересни традиции за отпразнуването на този хубав празник по света.
 
Гърция
В Гърция, Нова година е и празник на Св. Василий, един от основателите на гръцката православна църква. Една от традициите е да се сервира обреден хляб със скрити монети вътре. Който намери парата в хляба печели щастието през Новата Година. Също така е прието да се играят карти, но на пари. Според поверието, този който спечели ще е късметлията през годината. На 1ви януари пък се окачва нар на вратата за да е плодовита къщата през годината.
 
Англия
Празнествата се показват навсякъде по телевизията и включват фойеверките около Лондонското Око. Там са едни от най-големите фойерверки за Нова Година. За англичаните Нова Година е семеен празник и не се канят гости. Но на 1ви януари за ходи на гости неканен и традицията е да се хвърли бучка въглища в дома, който се посещава, за да не огасва огъня в този дом цяла година.
 
Италия
Има няколко традиции в Италия за Нова Година. Някои от тях са да се носи червено бельо и да се изхвърлят старите или неизползвани вещи през прозореца, но това е сравнително стара традиция. В момента е прието всеки член на семейството да постави на перваза монета и запалена свещ, които се смята че носят щастие.
 
Испания
Испанският ритуал е да се яде изядат 12 зърна грозде точно в полунощ. Смята се че традицията носи 12 месеца щастие през новата година. Също така някои семейства си намислят желания за всеки месец в годината, докато ядат гроздето.
 
Мексико
В Мексико оригинален новогодишен обичай е да се окачи голям глинен съд пълен с лакомства в стаята с гостите. На гостите се връзват очите и им се дава пръчка и който успее да счупи глинения съд, той печели щастието за през Новата Година.
 
Япония
Нова Година е най-важния празник в Япония, и е символ на обновление. Смята се, че като се почистят къщите, проблемите и грижите от изминалата година са простени и семейството е подготвено за ново начало. В полунощ на 31ви декември, будистките храмове удрят гонговете 108 пъти, в опит да се изгонят 108 човешки слабости. На 1ви януари по случай празника, японците се поздравяват с чаша студена вода.
 
Холандия
Холандците горят огньове от коледни елхи на улицата и имат много фойерверки. Пожарите са предназначени за чистка на старите дни и добре дошли на новите дни.
 
САЩ
В Америка се носят маски на лицата, които се смята че символизират лошите духове. А традиционната новогодишна целувка прогонва тези лоши духове.

3.699