© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

21 Март 11, 10:05
Островите Пи Пи


ОСТРОВИТЕ ПИ ПИ – РОДНОТО МЯСТО НА ХИТОВИЯ ФИЛМ ‘ПЛАЖЪТ’

Островите наричани накратко Пи Пи, всъщност се състоят от 2 острова – Пи Пи Дон и Пи Пи Ли. Те се намират в Тайланд и са част от провинция Краби. Островите са смятани за най-красивата част на Югоизточна Азия. Те се намират на 50 км югоизточно от Пукет и могат да бъдат достигнати само за 45 минути с моторна лодка или за 90 минути с ферибот.

Нежната непокътната природа и красота на това закътано местенце ще ви накарат да се почуствате все едно сте част от красива пощенска картичка. Прекрасните плажове, зашеметяващите скални образувания и кристалните води, гъмжащи от колоритен морски живот ще ви се сторят като рай. Туризмът на Пи Пи, както и на останалата част от провинция Краби, е съвсем отскоро. В началото на 90те години, само най-големите приключенци са посещавали това кътче.

 

От какво да опитаме, докато сме на Пи Пи:

-Скално катерене – Дестинацията е една от най-известните за скално катерене на света. Предлагат се много училища, които ще ви помогнат да се насладите на удоволствието от този спорт. Островите предоставят на своите гости повече от 600 маршрута за скално катерене.

-Гмуркане – Островите са в топ 10 на най-добрите места за гмуркане в света. Причината е кристалните води и неописуемо красивите корали. Ко Ланта е най-популярното място за гмуркане. На островите ще намерите много водолазни училища с уроци за ентусиасти на всички възрасти и за всички нива.

-Местната храна – Южна тайландски храна е известна със своята пикантност. Голяма част от кухня, води началото си от малайски, индонезийски и индийска кухня. Местната кухня се състои основно от морски дарове, като ще имате възможността да опитате от неща, за които дори не сте и чували преди.

 

Малко повече за Мая Бей

Един от най-красивите заливи на Пи Пи се казва Мая Бей. Интересното за него е, че точно на това приказно местенце е заснет ‘Плажът’ през 1999. Филмът е направил това преди непокътнато кътче известно, като въпреки множеството туристи природата, тишината, спокойствието, водите и красотата на този залив са все още съхранени.

Мая Бей е един невероятно красив залив, който е защитен със 100 метрова скала от трите си страни. В залива има няколко плажа, като повечето са малки и някои от тях се появяват само при отлив. Основната плажна ивица е дълга 200 метра е е покрита с копринено мек бял пясък. Едно от най-популярните занимания в залива е гмуркането, тъй като видимостта е отлична и водата е пълна с изумителни цветни корали, екзотични риби и красиви подводни камъни. Много известно занимание е също каякинга, където се наемат лодки и се обикаля залива и околностите.

Препоръчително е Мая Бей да бъде посетен от ноември до април, тъй като през останалото време на годината има големи вълни, които са опасни за лодките, които возят до там. На Мая Бей има малка колибка, където се продават напитки и закуски, но като цяло спокойствието и автентичността на това място за запазени и няма ресторанти или други заведения. Подари тази причина, не забравяйте да си вземете собствена храна. Не е позволено да се пали огън, но има съоръжения за барбекю, където можете да си приготвите нещо вкусничко.


3.4397