© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Новинки

21 Март 11, 11:08
Затвориха за посетители пещера Дяволското гърло


Причината за затварянето на природния феномен е спор върху правото на собственост върху пещерата. В момента тя се оспорва две общини - Смолян и Девин. Преди време областният управител на Смолян Стефан Стайков издава заповед, с която настоява община Девин, която до този момент стопанисва природния феномен, да предаде собствеността. В началото на година Стайков обявява пещерата за държавна собственост.


В момента община Девин обжалва в съда акта на Областна администрация - Смолян. Община Девин има акт за собственост от 2000 г., припомни Василев. Всички дела до този момент за собствеността на пещерата са спечелени от община Девин, последното е от края на април. Тогава Върховният административен съд отново потвърждава собствеността им, каза още кметът на община Девин.

Пещерата действително трябва да е държавна, но методът, по който тя се отнема, ще навреди на туризма, коментира забраната Василев. Той посочи, че най-вероятно пещерата ще бъде отдадена на концесия, но процедурата ще продължи три-четири месеца, като през това време туристическият обект няма да работи. От това по думите на кмета ще пострада и бюджетът на община Девин, в който са заложени 200 000 лв. приход от туристически такси, събирани в пещерата, които са предвидени за туристически дейности.

На 9 юни в Окръжния съд в Смолян ще бъде гледано делото срещу заповедта на областния управител, като дотогава пещерата ще е затворена. Затварянето на обекта заплашва целия летен туристически сезон, смята Здравко Василев. Това е най-посещаваният туристически обект в Родопите, който е включен и в 100-те национални туристически обекта.

0.0922