© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Полезно

21 Март 11, 13:43
10 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ Египет

10 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ ЕГИПЕТ



1.ПИРАМИДИТЕ В КАЙРО

  •  
  • Три масивни каменни паметника са извисяват днес над пустинятакрай Гиза, недалеч от съвременната египетска столица Кайро. Най-големият от тях е Великата пирамида, разположена между река Нил и Западната пустиня и строена в продължение на повече от 20 години. Била завършена около 2560г. пр.Хр. В нея е разположена погребалната камера на Хуфу (Хеопс) – египетски фараон, починал приблизително през 2566 г. пр.Хр. И днес посетителите на пирамидата са обзети от страхопочитание.
  •  
  • Египетските пирамиди (и по-точно Хеопсовата пирамида) са единственото оцеляло от Седемте чудеса на античния свят. В този смисъл към тях понякога се включва и Големият Сфинкс в Гиза. Под „Египетските пирамиди“ често се има предвид само трите пирамиди на Хеопс, Хефрен Микерин. Те са разположени в една линия. Архитект и главен надзирател на строежа е Хемон. Пирамидите се намират на западния бряг на Нил. Древните египтяни са вярвали, че това е земята на смъртта, защото Слънцето залязва на запад. Техните домове са се издигали на източния бряг на реката. Най-голяма е пирамидата на Хеопс (Хуфу) (147м.), има площ от 229 м2 и е почти изцяло запазена.
  •  
  • Истинската пирамида притежава квадратна основа, от която четири плоски страни се събират на върха. Първоначално Великата пирамида била висока 146 м, но днес е по-ниска, защото липсва камъкът най-отгоре. Ширината на основата й, измерена от ъгъл до ъгъл, е 230 м. Думата „пирамида“ е от гръцки, не от египетски произход и получава името си от малък пшеничен сладкиш, който гърците пекли в приблизително същата форма. Може да ни се стори, че думата не подхожда на такава масивна постройка. Тази пирамида е изградена от приблизително два милиона каменни блока, като тежестта на всеки един от тях е приблизително 2,5 тона. Великата пирамида била заобиколена от храмове и по-малки пирамиди. По-късно към храмовия комплекс били прибавени още две гигантски гробници – пирамидите на Хафра (Хефрен) и Манкаура (Микерин).


    2. ЕГИПЕТСКИЯТ МУЗЕЙ


  •  
  • Още през 1835г. по времето на Мохамед Али паша египетското правителство взима решение за създаване на музей, в който да бъдат изложени безценни артефакти от античността. По-важната му цел била да сложи край на ограбването на страната. Естествено, почти невъзможно е да се прогонят иманярите (особено когато идват придружени от цели армии като Наполеон), но все пак колекцията на Египетския музей в Кайро е зашеметяваща. Тук са съкровищата на Тутанкамон, включително и прочутата му златна маска, безценни шедьоври, създадени за фараона Ехнатон, мумии, саркофази, берелефи, фрески, статуетки, мебели... Общо 120 000 артефакта, най-важните от които са изложени в залите на музея, а останалите се пазят в хранилищата му. Сигурно ще попитате и за Нефертити, но ще останете разочаровани, като ви кажем, че прочутият бюст на легендарната владетелка се пази в берлинския Египетски музей.


    3. КРУИЗ ПО НИЛ


  •  
  • Най-дългата река в света крие невероятни природни красоти, а по бреговете й ви очакват смайващи съкровища от древността. Да пропуснете круиза по Нил е все едно да не се запишете на сафари по време на престоя си в Кения. Офертите са изцяло съобразени с времето, с което разполагат туристите, и с финансовите им възможности. Затова изборът варира от няколкочасова разходка с фелука, традиционна дървена лодка с едно или две триъгълни платна, до едноседмични круизи с луксозни речни лайнери, които кръстосват реката между Кайро и Асуан и спират за кратки екскурзии до най-големите забележителности по маршрута.



    4. ЛУКСОР и ДОЛИНАТА НА ЦАРЕТЕ


  •  
  • Забележителностите на Египет, които не бива да бъдат пропуснати в никакъв случай, са толкова много, че не могат да бъдат побрани в 10 точки. Затова се възползваме от случая, че Долината на царете се намира на западния бряг на Нил точно срещу древна Тива, която днес се нарича Луксор, и представяме двете дестинации заедно. С какво са забележителни те? В Долината на царете са погребвани египетски фараони, техните царици и най-влиятелните благородници. Тук са гробниците на Тутанкамон, на Рамзес III, един от най-великите фараони, на царица Нефертити, украсена с толкова прекрасни стенописи, че отново е запечатана, докато учените измислят как да ги съхранят. На другия бряг на Нил пък се намират останките на древна Тива – двете огромни седнали фигури, известни като Колосите от Мемнон (единственото, което е останало от храма на Аменхотеп III) и внушителните храмови комплекси на Луксор и Карнак (с прочутото светилище на Амон Ра).



    5. КУРОРТИТЕ


  •  
  • Шарм ел Шейх и Хургада са достатъчно популярни у нас заради луксозните хотели, обилният all inclusive и великолепните условия за подводни спортове. Това обаче далеч не са единствените египетски курорти, които заслужават внимание. На юг от Хургада в района на Сома Бей суперлуксозните комплекси от световноизвестни хотелски вериги никнат като гъби, а Нувейба на Синайския полуостров е чудесен семеен курорт с чисти плажове и екзотични коралови рифове. Ел Гуна пък е град-хотел, построен върху няколко острова, свързани с мостове, който разполага с 14 хотела, 300 вили и 2 яхтени пристанища. Далеч на юг по крайбрежието на Червено море е курортното градче Марса Алам, което става все по-популярно сред европеците.



    6. СИНАЙ и СВ. ЕКАТЕРИНА


  •  
  • Синайският полуостров е онова митично място, където според Библията Мойсей получил десетте Божи заповеди. В по-голямата си част полуостровът е покрит с гореща като пещ пустиня, но по крайбрежието му са разположени множество курорти, а планините му крият зашеметяващи каньони. В подножието на планината Синай е разположен най-старият действащ манастир в света „Св. Екатерина”. Той е построен на мястото, където според Библията един пламтящ, но неизгарящ къпинов храст се превръща в знак, че Мойсей, който пасе наблизо стадото си, е избран за пророк. Зад дебелите каменни стени на манастира, високи 35м, се пазят мощите на света Екатерина, около 5000 древни ръкописа, икони от 6 в, една джамия и разбира се, къпинов храст, за който се твърди, че е потомък на онзи библейския.



    7. МЕМФИС и САКАРА


  •  
  • Руините на Мемфис, древната столица на египетското Старо Царство, лежат на двайсетина километра южно от Кайро. Малцина знаят, че величествените храмове, които някога са се издигали тук, предшестват с много столетия построяването на пирамидите край Гиза. Някои от най-любопитните находки, сред които колосална статуя на Рамзес II (толкова голяма, че навремето не могли да я повдигнат, оставили я в легнало положение и построили музея около нея), са подредени в музей на открито. Сакара пък е некрополът на Мемфис, прострял се в сянката на голямата стъпаловидна пирамида на фараона Джосер.



    8. АБУ СИМБЕЛ


  •  
  • Представете си огромно езеро, което се шири докъдето стигне погледът. От всички страни е заобиколено с безбрежна пясъчна пустиня, а на единия му бряг се издигат внушителни храмове. Единият, охраняван от 4 колосални фигури на Рамзес II, а другият – от почти толкова големи статуи на Рамзес II и Нефертари. По-големият храм е посветен на Амос, Ра и Птах, но във всяка следваща зала Рамзес прибавя по нещичко към обожествената си същност, за да се изравни накрая с най-могъщите египетски божества. По-малкият храм е посветен на богинята Хатор и на Нефертари, любимата (от общо 200 жени и наложници) съпруга на фараона. И още нещо, в края на 50-те години, преди да започне строителството на язовира „Насър”, двата храма бяха нарязани на блокове със средно тегло 20 тона и преместени парче по парче на ново място, където водата не може да ги достигне.



    9. КАЙРО


  •  
  • Египетската столица или ще ви очарова, или ще ви отврати. Без значение дали ще ви хареса или не, трябва да признаете, че в нея има много какво да се види. Ужасният трафик, мръсотията и невъобразимата човешка гмеж със сигурност ще ви отблъснат, но в столицата на Египет ще можете да видите някои от най-интересните музеи в света (Египетския, Коптския, Музея на ислямското изкуство), да надзърнете в лабиринтите от сергии, дюкяни и кафенета на Хан ел Халили, един от най-големите и най-колоритните пазари на планетата, да се разходите по крепостните стени на цитаделата, издигната от Саладин, да се помолите в уникална висяща черква, построена някога над крепостните стени, издигнати от римляните...



    10. ПУСТИНИТЕ и ОАЗИСИТЕ


  •  
  • 96% от територията на Египет е покрита с пустини. Има ги всякакви – от златисто пясъчни дюни до червеникави скалисти хълмове, от равнини, над които стърчат снежнобели игли от креда, до долини, покрити с черни вулканични камъни. Между оазисите Бахария и Фарафра се намира още една уникална пустиня – Кристалната, покрита, както подсказва името й, с безброй по-големи и по-малки кристали. Най-голямото съкровище на пустинята обаче са оазисите. Особено такива като Бахария и Сиуа, които кътат добре запазени храмове и гробници от древността.

    0.1015