© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

21 Март 11, 14:23
Замъкът Ланже
Eдин от най-забележителните замъци по поречието на река Лоара е Ланже. Историята му е изпълнена с неочаквани обрати, а красивите поля наоколу му нерядко са ставали сцена на кръвопролития.

Замъкът Ланже

Всичко започва през 10 век, когато двама графа - тези на Анжу и Блоа, започват дълга свада за това към чие имение принадлежи мястото на днешен Ланже. След дълги години, през които територията минава ту в едни, ту в други ръце, през 1044 г. Плантаженетите завземат властта над региона, и едва през 1206 г. той отново минава във френски ръце.

През 15 век крал Луи XI построява замъка, с цел да се предпази от именита шайка разбойници, оглавявани от бивши аристократи. Работата по завършването на сградата отнели само четири години - това е може би най-бързият строеж на замък в историята на Франция.

През 1496 г. в Ланже се състои важният политически брак между Ана Бретанска и Шарл VIII, с който Бретан се връща на французите. Днес в една от залите на замъка можете да видите инсценировка на събитието с восъчни фигури. По-късно, през 18 век, заможен търговец купува Ланже, и построява допълнителни конюшни. Едва през 1886 г. замъкът попада в ръцете на един наистина заинтересован от запазването му човек - Жак Зигфрид. Той посвещава 20 години от живота си на реставрация и ремебелиране.

Благодарение на него днес можете да разгледате най-богатата колекция от гоблени от 14 и 15 век. През 1904 той дарява замъка на Френския институт, в чиито ръце се намира и до наши дни. Не забравяйте да посетите това изключително кътче, когато планирате пътуването си из долината на Лоара. До Франция летят евтино редица авиокомпании (като Air France например). Най-добрият сезон, разбира се, е лятото - особено неговият край, когато въздухът се насища с ароматите на цветя и билки, а гроздовете вече са натежали от слънчеви лъчи, които ще бъдат претворени в дъхаво вино.


0.0801