© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

21 Март 11, 14:25
Когато сълзите се превръщат в извори


Bulgaria AirОколо Пловдив няма друго място, което да е така изпълнено с мистика и меланхолия като Хисаря - там всеки камък и цвете са пропити с хилядолетно спокойствие. Освен важен исторически комплекс, градът е и център за балнеолечение, като неговите води са привличали тук дори и императори.

Богатството на термални извори с различно съдържание е природна даденост за някои, и романтична легенда за други. Говори се, че изворът Момина сълза се появил, когато красива девойка отказала да стане наложница на хисарския бей. За наказание той я накарал да сервира гола на гостите му, а тя, водена от гордостта си, стоварила пълната табла на главата му и го убила. За това била изгорена наклада, и когато пламъците вече я обгръщали, от очите й се отронили две сълзи, и на мястото, на което паднали, избликнал извор.

Друга легенда разказва за дъщерята на местния болярин, която обичала да се къпе в извор извън крепостната стена. Но един ден градът бил нападнат, и портите се затворили, оставяйки девойката и приятелките й отвън. За да не ги заловят, те решили да се удавят. И днес, местните разказват, че нощем в банята, построена на извора, се чувало плискането от веселите игри на момите.

На тези чудодейни водоизточници се дължи и богатата история на Хисаря. За нея можете да научите от Археологическия музей, както и от разходката по изключително запазените крепостни стени. Друга забележителност на града е единствения по рода си Музей на бъбречните камъни. В колекцията му има над 10000 експоната, включително и най-големият камък, изваден в България - 560 гр.

Хисаря се намира на по-малко от час път от Пловдив. Ако летите до София (с Bulgaria Air например), можете да се възползвате от живописната гледка, която се разкрива по железопътния маршрут София-Пловдив-Хисаря.


3.3833