© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

21 Март 11, 14:29
Фестивалът Титирландия

Всяко лято Мадрид е домакин на един от престижните международни фестивали за театрално кукловодство или куклен театър, както сме свикнали да го наричаме. Под названието "Титириландия", събитието отваря врати през юли и продължава два месеца изпълнено с разнообразни, творчески и весели инициативи и забавления. Това лято бе седемнадесетото по ред издание на Puppet Festival of Veranos de la Villa - Titirilandia Festival. Както винаги, той предложи наситена културна програма, която включваше и уважение към традициите, и внимание към иновациите. Публиката е все по-многобройна, защото освен от професионално ангажираните, фестивалът се посещава и от много туристи - предимно семейства с деца - които искат да съчетаят летен и културен туризъм.

Мадрид

През цялото лято не спират изявите на театралните групи в парка Ретиро (Retiro Park), които освен от Европа, идват от целия свят с различни авиокомпании за да демонстрират своето майсторство пред интернационалните си почитатели.

Това лято България бе представена достойно от Варненският куклен театър с най-новата му постановка "Алегро Виваче", която предизвика голям интерес и пожъна бурните овации на публиката и критиката.

Случайно или не, но под същото име от 22.10 до 09.11.2010 г., в София ще се проведе IV Фестивал "Изкуството на Барока", който е единственият за старинна музика в страната и в който участниците използват инструменти, отговарящи на епохата на произведенията, които изпълняват. Концертният комплекс "България" към едноименния хотел и Софийската градска художествена галерия ще са домакини на майсторите - изпълнители на старинна музика от европейската сцена.


3.5933