© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

21 Март 11, 14:33
Сакрална България

Мадарския конник

Всички знаем за Мадарския конник, Царичина, Стобските пирамиди, Белинташ, стотици тракийски могили и храмове. В малкото си парченце от рая сме събрали толкова загадки, колкото големи страни не могат да съберат никога. И макар в чужбина да не асоциират толкова България с това, ние сме една от най-старите цивилизации на Европа, една от най-ключовите точки от историята на света.

 Още от името идва мистиката около Белинташ – преводът може да е и „камък на знанието”. Някои го наричат „българския стоунхендж“. Белинташ е било мястото, на което древните хора, а по-късно и траките са осъществявали своята връзка с Космоса. За първи път през 1986г. се забелязва небесна карта в знаците на платото, а в щерните се виждат прибори за определяне на местонахождението на звездите.

За да се докоснете до друга от силните мистерии на България, посетете село Мостово. То се намира на 27 километра от Асеновград, в родопския рид Добростан. По-интересното за местоположението му е, че е в средата на точно описан квадрат от четири свещени места – Юрта, Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора. В района има достатъчно евтини хотели, за да си позволи човек по- дълъг престой и възможност да обиколи наведнъж всички тези сакрални кътчета. А който не обича да е обвързан с постоянен „бивак” – да нарамва „самара” с палтката...

Колкото до природните забележителности и красоти – няма човек, който веднъж да е бил в Родопите и да не иска да се завръща отново и отново...
Ето че и без дълги полети и пестене за Евтини Самолетни Билети могат да се видят впечатляващи руини и гледки и да се създадат незабравими спомени.
Познатите до скука курорти по морето, с тяхната шумна суматоха, замърсеност и хотели с безумни цени, могат да почакат до следващото лято, докато ние,обикаляйки сакралните кътчета на България можем да опознаем корените и самите себе си много по-дълбоко и удовлетворяващо.


3.3119