© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

21 Март 11, 14:35
Крит - леко пикантен на вкус


Много хора знаят за венецианското присъствие на Крит, но малко от тях са чували любопитния исторически факт, че островът е бил продаден на венецианците за 100 сребърни марки от неговия собственик Бонифаций от Монферат - военачалник от Кръстоносния поход.

хотел Крит

Бяхме слушали от приятели за интересния дворец на Кносос и неговите възстановени зали, които сякаш те пренасят за миг и наистина в онези отминали времена, когато ревът на Минотавъра е кънтял из подземните лабиринти. Бяха ни посъветвали да отидем или преди, или след натоварения туристически сезон, когато и температурите са по-поносими и атмосферата по-автентична. Така и направихме.

От Пирея с ферибота се придвижихме към Каливес - малко китно селце недалеко от критското пристанище Суда. Бяхме напълно спокойни за пребиваването си, защото хотелската резервация ни бе потвърдена по интернет преди дни, а и частния хотел си го избрахме виртуално. Посрещнаха ни много радушно защото ние им бяхме "севте" - то за сезона. Бяхме решили, че не искаме евтин хотел, а малко по-скъп, но за сметка на това с кухненски бокс. Така не се налагаше непременно да излизаме за храненията - можехме да си мързелуваме, ако ни се прииска. Магазинчетата наоколо предлагаха разнообразен избор, при това на много приемливи цени. Обикаляхме острова когато и както ни се иска, опитвахме безбройните видове сирена като мизира,антотирос, твърдото фета и гъстото им кисело мляко "странгисто", което срам - не срам трябва да признаем, е много по-хубаво от българското. А колкото до стафидовия хляб и десетките видове банички със зеленчуци - нямам думи. Тук открих резенето в прекрасната му роля на плънка. Обикаляхме и малките селца във вътрешността на острова и в техните малки ресторантчета похапвахме салата дакос или "карашък" скара (от всички видове меса) и пийвахме с наслада от местната ракийка и тънки винца. Успоредно с това се възхитихме на няколко дворци строени преди около 4000 години, а също така ненадейно открихме и малка синагога в малка уличка, където се събирали прокудените от католиците в испания евреи.

Времето мина бързо и връщайки се донесохме вкуса на Крит, с неговата пикантна история, пикантна храна и напитки и пикантни истории.


3.7423