© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

21 Март 11, 15:13
Австралийски съюз


Обща информация

Официално наименование Австралийски съюз
Държавно устройство парламентарна монархия
Официален език английски
Религия християнска
Часово време Разлика с българското време - 8 часа (Източна част), 7.30 часа (Централ част), 6 часа (Западна част)
Парична единица австралийски долар
Столица Камбера
Големи градове Камбера, Сидни, Брисбейн, Мелбърн, Пърт, Аделаида, Хобърт
Територия 7.68 млн.кв.км.
Население  
19.9 млн.души

 

 Полезна информация за Австралия

В случай на необходимост, потърсете българското посолство: Сидни - генерално консулство AUSTRALIA, SYDNEY Consulate General of the Republic of Bulgaria 4 Carlotta Road Double Bay N.S.W. 2028 P.O. Box 1000, Double Bay, NSW, 1360 тел.:  (0061 2) 932 77 581  (0061 2) 932 77 581 (consul), 932 77 592 (staff members) тел./факс:  (0061 2) 9327 8067  (0061 2) 9327 8067 E-mail: e-mail: bgconsul@ihug.com.au, bulcgsyd@bigpond.com Web: www.users.bigpond.com/bulcgsyd
Посолство в България София, ул. Тракия, 37 тел.:  (02) 946 13 34  (02) 946 13 34 факс: (02) 946 17 04
Визов режим При пътуване за Австралия е необходимо да притежавате валиден паспорт минимум с шест месечна валидност след датата на влизане и входна виза. Български гражданин не може да получи виза на австралийските гранични пунктове. Препоръчва се визата да се извади преди купуването на самолетен билет. Има няколко вида визи: туристическа (до три месеца), краткосрочна бизнес виза (до три месеца), визи за временно пребиваване за спортисти, журналисти, филмови дейци, културна дейност, следване, ваканция и работа. Без виза е практически невъзможно да се пътува за Австралия, защото визовият контрол започва още с качването на самолета и всички световни авиокомпании, обслужващи полети до Австралия, стриктно следят за това дали пътниците им са с изрядни документи. При констатирани пропуски отговорност носи авиокомпанията, превозила нередовен пътник, който незабавно бива връщан. Български граждани, желаещи да гостуват на роднини, близки и приятели, следва да имат надлежно заверена покана от тях. Формалностите по издаването на визи за български граждани се извършват от посолството на Австралия в Атина.
Митнически изисквания В Австралия можете да внесете, без да декларирате:1.125 литра алкохол, ако сте над 18 години; 250 къса цигари или 250 грама тютюн или пури, ако сте над 18 години; стоки от безмитен магазин на стойност 400 австралийски долара за лица над 18 години и на стойност 200 австралийски долара за деца; суми на равностойност под 10 000 австралийски долара. Забранени или ограничени за внос стоки: парфюмите са забранени за внос; както и всички видове избухливи течности за да внесете каквото и да е оръжие, трябва да го декларирате; лекарствата с възможна пристрастяемост трябва да се декларират; в Австралия има стриктен контрол върху вноса на животни и растения, ако Ви предстои да осъществявате такъв внос; осведомете се добре за правилата; продукти, изработени от застрашени природни видове, се изземат.
Здравни изисквания Австралия е страна с отлично развита здравна система, без заразни заболявания. Не е задължително притежаването на свидетелство за ваксинации, освен ако чужденецът не идва от страна, обявена от СЗО за територия, където има жълта треска. Основният съвет към чужденците е да имат пълна здравна осигуровка, за да не се налага да плащат големи суми за медицински прегледи или лечение. Цените на всички медицински услуги и лекарствени средства са високи. Обикновен преглед при лекар-интернист е 50 австр. долара. Зъбна пломба е от 100 до 200 австр.долара и т.н.
Електро захранване 220-240V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Австралия е една от най-напредналите страни в азиатско-тихоокеанския регион със сравнително ниско равнище на престъпност, което в никакъв случай не означава, че чуждите граждани не са изложени на някои рискове, а именно: посегателства над личността, кражби на лично имущество, сексуални престъпления и др. Основният съвет е чуждестранният посетител да избягва съмнителни места, заведения, посещавани от наркомани, да не бъде разточителен и да не показва излишна платежоспособност, да не се намесва в свади и скандали, да не приема случайни покани, когато е сам в заведение.

3.6256