© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

21 Март 11, 15:26
Велико Херцогство Люксембург


Обща информация

Официално наименование Велико Херцогство Люксембург
Държавно устройство Конституционна монархия
Официален език Френски и немски
Религия Римокатолическа
Часово време Разлика с българското време - 1 час
Парична единица EURO
Столица Люксембург
Големи градове Люксембург, Еш, Дикирх
Територия 2 586 кв.км.
Население  
420 хил. души

 

 Полезна информация за Люксембург

В случай на необходимост, потърсете българското посолство: BELGIQUE BRUXELLES 1180 Ambassade de la Republique de Bulgarie 58q Avenue Hamoir, UCCLE Tel:  (0032 2) 374-84-68  (0032 2) 374-84-68 ; 375-22-34 Fax: (0032 2) 374-91-88
Посолство в България Консулската служба на посолството на Кралство Белгия в София на адрес: София, пл. ""Велчова завера"", № 1, тел: 988-72-80, факс: 963-19-45.
Визов режим След 10 април 2001 г. отпада необходимостта от виза за български граждани, желаещи да посетят Люксембург за престой до 90 дни в рамките на 6 месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на шенгенското пространство. Този престой не дава право за извършване на дейност с цел трудово възнаграждение или учение. Заплащане под формата на прехрана и подслон може да бъде възприета като трудово възнаграждение. Мотивът за безвизово пътуване при упоменатите условия може да бъде частно гостуване, туризам, водене на преговори, сключване на договори, участие в курсове. При осъществяване на безвизов престой на люксембургска територия, е необходимо българският гражданин да притежава паспорт със свободни страници и валидност най-малко 3 месеца след момента на приключване на въпросното пътуване, както и билет за обратно връщане или необходимите съответни финансови средства. Люксембургското законодателство не предвижда изискване на определена сума от чужденец, преминаващ границата на страната. Съответният контролен орган преценява според случая дали даден чуждестранен гражданин, желаещ да премине люксембургски ГКПП притежава достатъчно средства за издръжка за времето на престоя си в тази страна. Целта на пребиваването на чужденеца и декларирания от него вид подслон, който същият възнамерява да ползва в Люксембург, са определящи при взимането на решение от страна на упоменатия контролен орган. Люксембургските гранични власти имат право, по тяхна преценка, да не разрешават влизане в страната на чужденец при регистрирани закононарушения, извършени от него в някоя от страните по Шенгенското споразумение.
Митнически изисквания Няма ограничения за внос на валута. По-големи суми, внасяни в страната, подлежат на деклариране. Могат да бъдат внесени безмитно вещи за лична употреба, до 1литър алкохол с алкохолно съдържание над 22 градуса, до 2 литра вино, 200 къса цигари. Забранен е вносът на оръжие, боеприпаси, взривни материали, наркотични вещества.
Здравни изисквания В Люксембург няма огнища на заразни заболявания. При влизане в страната не се изискват ваксинации.
Електро захранване 220 V
Питейна вода Препоръчва се консумацията на бутилирана вода.
Безопасност Равнището на престъпността в Люксембург не предполага специални мерки за лична безопасност. Известна предпазливост е необходима при посещение на оживени райони в по-големите градове, както и при пътуване с обществения транспорт, предвид възможността за кражби на пари и документи.

3.4874