© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Полезно

21 Март 11, 17:37
Паспорти и визи

Паспорти и визи

Паспорти и визи, България

НАРЕДБА за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим на чужденци в България
Обн. - ДВ, бр. 44 от 09.05.2008 г.;
Приета с ПМС № 82 от 22.04.2008 г.

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за издаване на визи за влизане и пребиваване, за транзитно преминаване на чужденци през територията на Република България или за летищен транзит.

Чл. 2. Изискването за притежаване на виза, както и освобождаването от това задължение се определят от правото на Европейската общност и договорите на Европейския съюз с трети държави за визов режим, законодателството на Република България, двустранните споразумения на Република България с трети страни, регламентиращи визовия режим на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Чл. 3.(1) Визата е разрешение за влизане и пребиваване, за транзитно преминаване през територията на Република България или за летищен транзит.

(2) Визата се издава под формата на единен визов стикер по образец на Европейския съюз съгласно Регламент 1683/95 на Съвета от 29 май 1995 г., положен в редовен документ за задгранично пътуване или в друг заместващ го документ, и е валидна само във връзка с този документ и за целта, за която е издадена.

(3) В случаите, когато документът за пътуване по ал. 2 не е признат от Република България, визовият стикер се полага върху бланка по единен образец на Европейския съюз съгласно Регламент 333/2002 на Съвета от 18 февруари 2002 г.

Чл. 4.(1) Гражданите на държавите, посочени в приложение № 1 към наредбата и в приложения 1 и 2 на Регламент 539/2001 на Съвета от 15 март 2001 г./L81/2001 P1, влизат и пребивават или преминават транзит през територията на Република България с визи.

(2) Определеният в ал. 1 визов режим се прилага по отношение на лица без гражданство, лица с неустановено гражданство или лица със статут на бежанци, ако документите им за пътуване са издадени от трета държава, посочена в Приложение 1 на Регламент 539/2001 на Съвета от 15 март 2001 г.

(3) Граждани на държавите, посочени в Приложение 2 на Регламент 539/2001 на Съвета, влизат и пребивават или преминават транзит през територията на Република България без виза за срок до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца считано от датата на първото влизане.

(4) Когато между Европейската общност и трета държава е в сила споразумение за визов режим, влизането и пребиваването на граждани на тази държава се урежда съгласно това споразумение.

(5) Лицата, придобили статут на "лице без гражданство" или на "бежанец", влизат и пребивават в Република България без визи, когато са придобили този статут в държава-членка на Европейския съюз, и притежават документ за пътуване, издаден от тази държава.

(6) Лицата, посочени в ал. 1, дългосрочно пребиваващи на територия на държава-членка на Европейския съюз, се освобождават от задължение да притежават визи, ако са ученици и пътуват като членове на ученическа група от най-малко 5 и най-много 50 души, сформирана преди пътуването и придружавана от учител, за която е изготвен списък, който се представя на граничния контролно-пропускателен пункт.

Глава втора
ВИДОВЕ ВИЗИ

Чл. 5. Видовете визи са:
1. за летищен транзит (виза вид "А");
2. за транзитно преминаване (виза вид "В");
3. за краткосрочно пребиваване (виза вид "С");
4. за дългосрочно пребиваване (виза вид "D").

Чл. 6.(1) Виза за летищен транзит се издава на чужденец, притежаващ редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ, издаден от държава по приложение № 1.

(2) Визата за летищен транзит може да бъде еднократна, двукратна или, по изключение, многократна със срок на валидност до 3 месеца от датата на издаването є.

(3) Визата за летищен транзит дава право на чужденеца да премине или да пребивава в международната транзитна зона на летището в случаите на междинно кацане или при смяна на полет с цел продължаване на пътуването към друга държава.

(4) Чужденец, който пребивава в транзитна зала за международни полети с виза за летищен транзит, се счита за недопуснат на територията на Република България и няма право да напуска транзитната зала.

Чл. 7.(1) Виза за транзитно преминаване се издава на чужденец, който желае да премине през територията на Република България на път за друга държава, за която притежава виза, когато такава се изисква.

(2) Визата за транзитно преминаване дава право на чужденеца на едно, две или, по изключение, на няколко транзитни преминавания и може да бъде със срок на валидност до 12 месеца.

(3) Общата продължителност на пребиваването на територията на Република България с виза за транзитно преминаване не може да надхвърля 90 дни в рамките на всеки 6 месеца считано от датата на първото влизане.

Чл. 8.(1) Виза за краткосрочно пребиваване се издава на чужденец, който влиза в страната еднократно, двукратно или многократно, за общ срок на пребиваване до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца считано от датата на първото влизане.

(2) Многократната виза за краткосрочно пребиваване може да бъде със срок на валидност до една година, а в изключителни случаи-до 5 години, като:

1. многократна виза със срок на валидност до една година може да бъде издадена на чужденец, при условие че през предходната година е получил виза за краткосрочно пребиваване и е била използвана в съответствие със законовите разпоредби за влизане и пребиваване в Република България и съществуват основания за кандидатстване за многократна входна виза;

2. многократна виза със срок на валидност не повече от 5 години може да бъде издадена на чужденец, при условие че през предходните две години е получил и използвал едногодишна виза за многократно влизане в съответствие със законовите разпоредби за влизане и пребиваване в Република България и че основанията за искане за многократна входна виза все още са валидни, само след съгласуване с дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи.

(3) Многократна виза за краткосрочно пребиваване може да бъде издадена на чужденец, който:

1. поддържа трайни делови контакти с български физически или юридически лица, извършващи стопанска дейност по смисъла на Търговския закон;

2. поддържа трайни делови контакти с български юридически лица, извършващи дейност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска дейност;

3. поддържа трайни делови контакти с представителства на чуждестранни юридически лица, регистрирани съгласно чл. 24 от Закона за насърчаване на инвестициите;

4. има значителен личен принос за развитието на двустранните отношения с Република България;

5. е член на семейство на български гражданин по смисъла на Закона за чужденците в Република България;

6. е член на семейството на гражданин на държава-членка на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, който пребивава дългосрочно в Република България;

7. е член на семейството на чужденец, който пребивава дългосрочно в Република България-при запазване на обичайното си местопребиваване в чужбина;

8. е водач от международния автомобилен транспорт или член на екипаж на железопътен транспорт на пътници и товари.

Чл. 9.(1) Виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до 6 месеца и с право на пребиваване до 180 дни се издава на чужденец, който желае да се установи продължително или постоянно в Република България на едно от основанията по чл. 24, 24а, 25, 33а и 33г от Закона за чужденците в Република България.

(2) Виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до една година и с право на пребиваване до 360 дни може да бъде издадена на чужденец, който:

1. извършва научни изследвания;
2. е студент по програми за обучение до една учебна година;
3. е специализант или стажант;
4. е командирован от чуждестранен работодател за изпълнение на конкретни задачи, свързани с контрола и координацията по изпълнението на договор за туристически услуги;
5. е командирован от чуждестранен работодател, който осъществява дейност като инвеститор по смисъла на Закона за насърчаване на инвестициите, за извършване на контрол по реализацията на инвестиционния проект.

(3) Визата за дългосрочно пребиваване дава право на многократно влизане на територията на Република България в рамките на срока на нейната валидност.

(4) Визата за дългосрочно пребиваване се анулира при издаване на разрешение за пребиваване от органите за административен контрол на чужденците.

   

7.5662