© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 09:19
Испания

 

Испания

Типичният испанец е исчезнал много отдавна. В далечния ХІХ в писатели  и художници описват земя, населена от страстни тъмнокоси жени с огнен поглед и подозрително изглеждащи мустакати мъже. Ако ги потърсете днес, ще останете разочаровани, тъй като Испания опеделено е част от глобализиращия се съвременен свят. Въпреки това под повърхността съществува плетеница от регионални различия и дълбоко вкоренени традиции, от които не са се  отказали дори младите юпита с мобилни телефони в ръка.

 Ако не искате да се печете на слънце на някой от оживените плажове през лятото или да карате ски в Пиренеите или Сиера Невада  през зимата, най-добре е да посетите Испания през пролетта  или есента (от март до средата на юни и от средата на септември  до ноември).

 Пролетта може би най-хубавият сезон, когато диворастящи цветя оживяват природата си с цветовете си и общителни  и приятелски настроени местни хора излизат отново на улиците след кратката зима. През есента Испания се съживява след знойните летни температури , а дъждовете слагат край на лятната суша. На някои места зимата  е много сурова, но по Средиземноморското крайбрежието и особено близо до Валенсия се отбелязват едни от найвисоките зимни температури в Европа.

Летните температури в Испания също са сред най-високите на континента и хората масово напускат градовете в посока към морските брегове. През август почти цялата страна е в почивка, което съчетано с пристигането на милиони (предимно европейски ) чуждестранни туристи, води до ужасно пренаселване на крайбрежието, особено на Средиземно море.

 В Испания се провеждат огромен брой фестивали и празници. Може би най –известният е Сан Фермин (San Fermin)  - надбягването с бикове в Ируня (Пампиона) от 6 до 14 юли.

Страстната седмица преди Великден, или Семана Санта (Semana Santa)  се отбелязва със зрелищни процесии  в мног оградове, но най-известните са в Севиля. Ако търсите парти, посетет Валенсия за Лас Фаляс де Сан Хосе (Las Fallas de San Jose) от 12 до 19 март.

       

Фиестите в Мадрид са по-спокойни по време на Сан Исидро (San Isidro) две седмици след 15 май, има много оперни, концертни  и балетни представления.

 Пътуване из Испания с автомобил е добра опция, която  ви позволява да отидете до трудно достъпни места извън традиционните туристически маршрути. Извънградското каране е отморяващо, ак осте свикнали с претоварените пътища из Европа, но шофирането в градовете може да  е доста натоварващо.

Магистрали с две платна свързват повече главни градове и отпускарския сезон движението по тях не  е интензивно . Магистралните такси се плащат в брой или с кредитна карта при излизане от магистралата, а на някои по-къси участъци при влизане. Старите главни пътища (nacionales – насионалес), сега заменени от магистрали, са отбелязани в червено на пътните карти.


3.6243