© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 09:20
Италия

 

Италия

Италия е създала много от най-великолепните световни произведения на изкуството, литературата и архитектурата, положила  еначалото на някои от най-великите империи в дрлевния и средновековен свят и след Втората световна война се налага като една от най-богатите и икономически жизнени държави в Европа. Освен това произвежда едни от най-красивите модни облекла, развила  е една от най-изисканите световни кухни и може да се похвали с многообразна природа, една от най-красивата в европа. Малко култури с атолково привлекателни, малко държави – так абогати и неизчерпаемо живописни.

 Решението кога да посетите Италия зависи от това как смятате да прекарате почивката си. Пролетта  иесента (април-юни и краят на септември - октомври) са най-подходящи, ако искате да разглеждате забележителности, през лятото (юли-август) има страшно много хора, но  енай-подходящо, ако искате да ходите на плаж, зимата (януари-март) е времето на ските. През зимата в повечето големи градове – с изключение на Венеция, е по-спокойно и евтино и няма големи опашки. По Великден обаче винаги пристигат мног отуристи.

    

Като цяло зимата в Италия  емека, а лятото горещо, но заради разнообразната география климатичните условия в отделните части на страната са различни. Колкото по на юг отивате, толково по-сух и горещ е климатът. Зимата в Алпите, Апеннините и високите части на Юга  понякога  есурова, със сняг и минусовите температури. В остонолите части на Северна и Централна Италия зимата е по-къса, но иначе като цяло може да се сравнява с по-студения климат в Северна Европа. Пролетта сащо е къса, есента – малко по-дълга, през лятото навсякъде в страната е горещо, а на юг – много горещо. През деня зимните температури в Италия се колебаят между +10 и +14 градуса, но често се отклоняват от тези граници.

 Всички авиокомпании предлагат полети до Италия и много от тях предлагат евтини самолетни билети и билети с прикачване. Най-активния привозвач в Италия – AlItalia има представителства в повечето големи градове по света. Самолетите от преките  редовни линии кацат в Милано или Рим. Рим  е по-удобен и има по-широка  и по-достъпна мрежа от международни полети, за които е възможно да проверите на страница самолени билети.

 Ще пристигнете в Италия или на летище „Малпенса” в Милано или на „леонардо да Винчи” (по-известно като „Фиумичино”) в Рим.

Фиумичино-Леонардо да Винчи се намира на около 30 км от центъра на Рим. Ако решите да действате самостоятелно най-лесно ще стигнете до града с експресния влак, който във времето 7,30 – 22,00 тръгва от летището на кръгъл час и пристига з а30 мин до Централната гара (Stazione Tremini) в Рим. Оттам има железопътна връзка с други градове до Флоренция и Неапол съответно на север и на юг например се стига за два часа с влак.

 Ако се придвижвате с автомобил към центъра, карайте по знаците Roma  или Centro, но имайте предвид, че можете да попаднете в страшни задръствания. Много трудно е и да намерите място за паркиране. Ако смятат ед амзечете кола под наем, с която д апродължите, разгледайте Рим без превозно средство и после вземете автомобил под наем в самия град или на летището.

 Най-голямото международно летище в Милано – Малпенса се намира на неудобните 50 км северозападно от центъра на града. Ако не сте поръчили трансфери, с влака Малпенса Експрес ще стигнете до второстепенната гара Кадорна в Милано.

 Можете да се качите и на специален автобус, който за един час ще ви откара на Централната гара (Stazione  Centrale) в Милано. Разписанието на автобусите е съобразено с пристигащите и заминаващите международни и презокеански полети. От Централната железопътна гара има връзка с Болоня (1 час), Торино  (1 час и половина), Верона  (1 час и половина) Флоренция (2 часа) и Венеция  (3 часа).


0.1055