© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 09:27
Унгария

 

Унгария

  Ако си унгарец и искаш да направиш кариера в Унгария, отиваш в Будапеща. Будапеща  е основно седалище на всички международни фирми и организации.

 Като столица и единствен голям град Будапеща заема особено място в странатa, което още повече се подчертава и засилва от актуалните събития и развитиe. Ако си унгарец и искаш да направиш кариера в Унгария, отиваш в Будапеща. Будапеща е основно седалище на всички международни фирми и организации. Последиците са очевидни: расте броят на луксозните хотели и те са най-предпочитаните. Преобладаващата част от гостите на столицата на Унгария са чужденци – само 1,2 % от унгарците могат да си позволят лукса на един шикозен хотел.

 Цените на реновираните вили и новите луксозни жилища в бленуваните жилищни зони по хълмовете на Буда скачат до небесата. Положителното в този бум на лукса е, че до известна степен събужда инициативността, която води след себе си обновлението на кварталите, тяхното оживяване и откриването на много магазини, кафенета, ресторанти.

 За гостите на Будапеща Дунав предлага множество вълнуващи преживявания. Те могат да пристигнат с кораб от Виена за разходка по Дунав, да направят екскурзия до Дунавското коляно или да се включат в организирана обиколка на града. На кораба може да се вечеря в ресторант, да се посети джаз концерт или да се потанцува в горещите летни нощи на корабната палуба под звуците на диджей музика.
 

 За националния празник на унгарците – 20 август – Денят на Св. Ищван, първият крал и основател на държавата, хората дават мило и драго да се снабдят с билети за корабите, за да се любуват по вода на феерия от фойерверки над града. Само тези, които направят резервация месеци преди събитието, успяват да си осигурят места.

 В ресторантите и хотелите вече се забелязва учтиво и любезно отношение, но не навсякъде. На гарата, в обществения транспорт, на касите, в пощата, в банките все още може да се сблъскате с някогашните методи на намръщено обслужване и  продължително чакане, за да ви накарат да бъдете послушни и търпеливи. Напрегнатото икономическо положение, несигурността, ниските заплати и честата смяна на собствениците, например на ресторантите, оказват отрицателно влияние върху настроението и мотивацията на служителите.

 За щастие гостите на Будапеща споделят и други впечатления, щом установят лични контакти с унгарците. В личните срещи гостите се радват на гостоприемството и готовността за помощ, които са достойни за възхвала.

 От страната на Буда се намира един своеобразен подземен свят. Безкрайните пещерни лабилинти са възникнали от повдигането на планинските пластове и под влиянието на термалните води, които по пътя си под земята са прокопали множество коридори и зали.

 Могат да се посетят четири пещерни образувания. Най-посещаван от туристите е Лабиринтът на Крепостния хълм в І район. Там е разположена и новата атракция „Скална клиника”, близо до църквата „Матиаш”. Северозападно от моста на Маргарита във ІІ район са достъпни други две пещери с великолепни скални и кристални формации: Palvolgyi и Szemlohegyi.

 Островният характер на Унгария проличава най-ясно в унгарския език, който принадлежи към угро-финската езикова група, но сравнения с финския език могат да се правят само при изучаване историята на езика. Чуждестранните гости на Будапеща се справят без особени проблеми, като ползват английски и немски език. Трудно се осъществява контакт на публични места, например, в градския транспорт.

 Важно е да се знае, че имената се изписват в обратен ред – първо фамилията, следвана от собственото име. Това се отнася и за датата: пише се годината, месецът и накрая денят.


3.8701