© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 09:28
Франция

 

Франция

Франция с право се счита за един от всеобщопризнатите центрове на световния туризъм. Това не е случайно, в тази стара европейска държава се намират много културни и исторически паметници, удачно вписващи се в неповторим  природен ландшафт. Населението на страната, по данни от 1995 година, е 58 027 000 човека. Официален е френския, макар в някои градове може да се чуе  баскски (Пиринеи), каталонски (Русильон), немски  (Елзас), бретонски (Западен Бретан), фламандски (района Дюнкерк) и корсикански (Корсика).

 Столица на Франция е величествения Париж. «Виж Париж и умри!» - по-точно не може да бъде казано! Счита се, че да обиколиш света и да невидиш Париж, е просто грях.  Париж – това е великолепие от паркове и площади, царствена красота на замъци и крайбрежни булеварди и разбира се, неповторимата Айфелова Кула. Тя е най-узнаваемата  архитектурна забележителност на града. Символ на Франция, тя е названа в чест на своя конструктор Густав Айфел.

Всички екскурзии във Франция или Париж, както масовите, така и индивидуалните, предвиждат  посещение на такива световно известни места, като Лувъра - бивша кралска резиденция, днес един от най-богатите музеи на света, Бирж, Тампль, Триумфалната арка, Елисейските поля, а също правителствени  учреждения. От скоро един път в месец, освен в периода от юни до септември, се допуска безплатно посещение на музеи и паметници в  цялата страната. При това за деца и младежи до осемнайсет години, екскурзиите във Франция остават безплатни цяла година.

 Париж e удивителeн град!

 И това е действително така. Градът е любимо място за романтици и влюбени. Който нито веднъж не е бил там, никогда няма да разбере, защо хората  така се стремят  в Париж  отново и отново. Това е град мечта, град възпят от поети, писатели, художници и музиканти. От прозореца на автобуса Вие ще можете да се вгледате в уличния живот и домовете на парижани. Няма да сте нито първи и нито последни, които ще открият за себе си този град. Парижани са свикнали с това и живеят открито без да се крият зад стените и завеси на своите домове и апартаменти.

 Пътуването до Париж не е продължително и е доста комфортно. Директните полети осъществяват основно две редовни авиокомпании – Air France и Bulgaria Air.

Цените на самолетни билети на френския превозвач се движат около 300 евро, на българската авиокомпания с 50 – 70 евро по малко. Разбира се, евтини самолетни билети могат да се намерят, ако резервацията се прави предварително, с опция за престой в Париж максимум до 30 календарни дни. Обикновено ниски цени имат самолетни билети, включващи престой през събота – неделя /уикенд/.

 Айфеловата кула . Нито едно запознаване с Париж не може мине без изкачване на Айфеловата кула. Тя е с височина 320 метра и тегло от 7000 тона! Барове и ресторанти са разположени на всяка крачка и дават възможност да се насладите на  уникалната панорама.

 Сидейки зад маса в някой от тях на Айфеловата кула, Вие ще може да се вглеждате в панорамата на града, като обърнете внимание на друга забележителност - Триумфалната арка на Площада на Звездите. Напомняме, че от Площада на Звездите започват знаменитите Елисейски поля. Разкошните модни бутици и търговски центрове, кина, скъпи ресторанти, офиси на световно известни корпорации и авикомпании са наредени един до друг и винаги за пълни с парижани и туристи.

  Сакре-Кер. Още една забележителност на Париж е базиликата Сакре-Кер (Свято сърце), величествено издигаща се на Монмартърския хълм.  В неговото подножие се намира белия площад, над който се издигат крилата на мелницата на знамeнитото вариете  Мулен-Руж.

В Париж Вие можете да посетите музея на Роден, музея на Наполеон и неговата гробница в

 Събора на  Инвалидите. И разбира се, знаменития Лувър с неговите шедьоври на световното изкуство. Поне един ден си струва да отделите за екскурзия във Версай, извънградската резиденция на  френските крале.

 Препоръчваме ви да посетите новия район на Париж - ля Дефанс. Нещо извънземно,  огромно, блестящо, от метал и стъкло, строги геометрически форми, предизвикващо у много туристи искрено възхищение от техническото съвършенство на този  град на бъдещето.

 Разказът за Париж би бил непълен, ако не споменем Нотър-Дам – Парижската Света Богородица. Той е строен повече от столетие и е бил завършен през XIV век. Съборът внушава  мощ и величие, в него е постигната идеална хармония на стил и форма. При входа, катедралата поразява със своите размери. Тя може да събере повече от 9000 човека.

 На семействата с деца  настоятелно препоръчваме да  посетят френския Дисниленд. Огромният парк за развлечения и атракции завинаги ще остави незабравими впечатления от преживяното. Количеството на атракционите и тяхното разнообразие ще привличат посетителите да се връщат отново и отново


6.626