© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 09:32
Чехия

 

Чехия

Чешката република, съкратено Чехия, е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Граничи с Полша на север, с Германия на северозапад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия, Моравия и Чешка Силезия. Чехия е част от бивша Чехословакия, като пълна независимост постига през 1993 година. Туризмът е много развит, особено в красивата златна Прага. Нейната архитектура, замъци, исторически мостове и павирани улици действат притегателно за милиони туристи от цял свят.

 Прага (на чешки Praha) е столицата и най-големият град на Чехия, разположен на река Вълтава, с население 1 237 893 души (по данни към 31.03.2009г.) и площ 496 кв.км. Прага е считан за един от най-красивите в света и е сред най-посещаваните от туристи градове. От 1992 г. историческото ядро на Прага, заемащо площ от 866 хектара е включено в списъка на световното и културно наследство ЮНЕСКО.

 През епохата на Средновековието Прага се е ползвала с репутацията на един от най-забележителните градове, наричали са я  “златна”, “градът на стоте кули”, “короната на света”, “каменна мечта”. През вековете красотата и архитектурата на Прага са очаровали такива велики личности като В.А. Моцарт, Л. Ван Бетховен, П.И. Чайковски, Ф. М. Достоевский, О. Тоден, О. Кокошка, кралицата на Великобритания Елизабет II, Папа Ян Павел II и знаменити личности на съвременния политически и културен живот.

 Прага е уникален комплекс от културно-исторически паметници, над които господства “Пражки Храд”. Целият комплекс, разположен на хълма Храдчани, ежегодно привлича многобройни туристи в Чехия. В комплекса са разположени президентския дворец, множество църкви, музеи, катедрали, най-голямата е катедралата “Свети Вит”, в която е разположена гробницата на чешките крале.

 Пражкият дворец е най-големият  старинен замък в света, заема площ от 7.28 хектара, дължината му е 570 метра, а средната широчина е 128 метра. Замъкът има три огромни двора и от построяването си до днес винаги е бил дом на чешките владетели.

 Пражкият университет е най-старият в Европа – основан е през XIVв. Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди – барок, рококо, готика, романтизъм и др.

 Прага е състредоточила в себе си всички художествени стилове и течения. Историческото ядро на града е разположено на двата бряга на река Вълтава и се състои от шест части, някога отделни самостоятелни градове, обединени през XVIII век. Това са Stare Mesto (Стария град), Josefov (Йозефов), съхранил част от бившия еврейски град, Nove Mesto (Нове Место), Mala Strana (Мала Страна), Hradcany (Храдчани) и Visehrad (Вишехрад).

  


3.621