© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

22 Март 11, 12:54
Планинският императорски курорт Чъндъ
Планинският императорски курорт Чъндъ

 

Разположен на 225 км. северно от Пекин, планинският императорски курорт Чъндъ е обширен комплекс от дворци, павилиони, храмове и манастири (последните два известни като Осемте външни храма ) от ХIIIв. Макар част от сградите да са в руйни, повечето са оцелели и предлагат на посетителите панорамата на огромен музей на открито.

 

Планинският императорски курорт Чъндъ на Китайски се произнася като Бишу Шанджуан, бувкално – “вила в планината за бягство от горещините”. Построен по време на властването на император Канси , курортът е значително разширен по време на управлението на внука му император Циенлун. Стоежите продължили и по време на император Дзяцин, но смъртта му по време на пожар в курорта (причинен според слуховете от гръмотевица) накърнила репутацията на Чъндъ, който бива съборен през 1861 г. след смъртта при съмнителни обстоятелства на император Сиенфън. Дори последният император ПУи отказал да посети курорта.

 В първоначалният си проект курортът бил обкръжен от 10-километрова стена. Останал е главният вход, който се нарича Лиджън Мън. Друг вход, Дъхуей Мън разделяла стената   от изток. Главният дворец (Джън Гун) се състои от девет двора – девет е свещеното число на небето, които се намират сред борове и каменни композиции.

 В двореца има музеи на паметните свидетелства от имперския период, който включва мебели, костюми и оръжия от различни периоди. Ако продължите от двореца до северната порта  ще се озовете в главния парк, сред който има множество живописни езера. Оттук можете да се насладите на залесеното пространство на запад. Равнината, която се простира на север била любимо място за императорски лов и състезания по стрелба с лък, а езерото на изток е обградено с храмове и павилиони. Залата на мъглите и дъжда е разположена на малко и хълмисто островче в северната част на езерото. Някога тази сграда била работен кабинет на императора.

 На източния бряг на езерото е Златната планина - нисък хълм, на чийто връх е кацнал Павилионът на върховния повелител – елегантна шестостенна пагода и храм, построен за канси като копие на храма Дзиншан в провинция Джъдзян. Край езерото се разполага и Павилионът на душата на водите, построен за Циенлун като една от неговите 36 красиви гледки в комплекса. Наблизо е храмът на вечната благословия, а на остров Цанлан Ю ще намерите копие на една от прочутите години  на Суджоу.

 Осемте външни храма.

Пред императорската градина имате възможност да се качите на автобус, който ще ви откара до Осемте външни храма , които са на няколко километра на север и на североизток. От оригиналните 12 манастира са останали осем, построени предимно в периода 1750-1780 г. по време на управлението на Циенлун. Повечето са проектирани в различен от китайския стил с цел да впечатлят монголските дипломати. За съжаление храмовете носят следите на времето. Някои от тях са повредени по време на гражданската война в Китай през 30-те и 40-те години на ХХ век, други са обезобразени по време на войната с Япония, трети падат жертва на културната революция.

 Тези разрушения постепенно започват да се оправят, но все още голям брой от храмовете или части от тях са затворени или недостъпни за посещение за жалост всичките са били претършувани и не е останало нищо от предишните съкровища.

 Тибетски мотиви преобладават в спокойния  храм на всеобхватното спокойствие построен през 1755 г. и оформен по подобие на тибитските манастири. Вътре има 23-метрова статуя на Гуанин, богинята на милосърдието, за която казват, че е най-голямата статуя на бодхисатвата в света. Манастирът сам по себеси също представлява интерес, тъй като все още е работещ храм със свои поклонници, които идват да се молят тук.

 На изток се намира храмът на Пуйоу, който някога е притежавал колекция от 500 статуи на архати, повечето от коита са унищожени по време на войната с Япония през 30-те и 40-те години на XX век. Разположен сред хълмовете на север от императорския комплакс, Храмът Путуо Дзунчън е най-големият от осемте манастира. Построен през 1771год. От изключително религиозния император Циенлун в чест на шейсетгодишния му юбилей и с надеждата, че Дайлай Лама ще посети Чъндъ, което той не направил.

 На изток се намира Храмът на щастието и дълголетието в Свещената планина , която наподобява храма на шестимата Панчен ламив Жакъдзъ – вторият по големина град в Тибет. Високите външни стени с множество прозорци заобикалят великолепния храм, чийто огромен покрив е покрит с дракони. Съвсем малко на Юг се намира Храмът на всеобхватното щастие, който прилича на залата за молитви за добра реколтав Храма на небето в Пекин.

 Храмът има кръгъл покрив с двойна стряха. Построен през 1776 г. С цел да впечатли дипломатическите представители. С необичаен черен покрив от гланцирани плочки Храмът на сдържания покой на изток от река Улие , е копие от култова постройка, която се намира в севоерозападен Китай. Изграден с цел да задоволи монголските племена , установили се по тези земи, огромният четириъгълен храм е украсен с почти изличили се будистки хрески.

 Други храмове в комплекса са Манастирът на Всеобхватното човеколюбие, построен в Китайски стил, и Манастирът Шусян, или Храмът на статуята на Манджушри, разположен на северозапад от комплекса. Никой от тях не е отворен за широката публика.

 


0.0981