© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

22 Март 11, 13:20
Северните езера на Стария Пекин
Северните езера на Стария Пекин

 Северните или задните езера са всъщност едно единствено езеро във формата на  лунен сърп, разделено на три: Сихай на север и запад , Хоухай в центъра на Циенхай на юг и изток. Това оживено и често шумно място е въпреки всичко прекрасна възможност да усетите макар за малко стар Пекин.

 Северните или задните езера са всъщност едно единствено езеро във формата на лунен сърп, разделено на три: Сихай на север и запад, Хоухай в центъра и Циенхай на юг и изток. Това оживено и често шумно място е въпреки всичко прекрасна възможност да усетите макар за малко стар Пекин.

 Езерото за първи път е оформено по време на династия Уей, като водата за него е отклонена от западните покрайнини като част от по-мащабен проект.  През ХІІ век владетелите на династия Дзин отделят територията за нуждите на императорския дом. Езерото е вкарано в пределите на града и заобиколено с градските стени по време на монголите  династия Юен. Постепенно вече Манджурците обградили езерата с пищни резиденции край тесните хутуни, които опасвали целият район.

 Х.Й.Лоуи пише в книгата си от 1992 г. „ Приключенията на  У”, че с няколко изключения всички принцове имаха свои резиденции в онзи район, тихо и живописно място в удобна близост до тяхната работа в Забранения град както н Бевърли Хилсза филмовите студия на Холивуд.

 През ХІХ век вдовстващата императрица Цъси идвала на почивка на северните езера, където обичала да я возят с шейна по замръзналите води. И досега тук можете да намерите кънки или малки малки шейни за децата. По време на републиканския период управниците занемаряват до такава степен земеделието тук, че свеждат оризовите полета до площ с размера на езерата.

 Положението в района се влошава още повече след 1949 г., когато новото правителство разрушава огромен брой стари традиционни къщи и строи нови сгради без художествена стойност. Най-лошото обаче дойде през последните години, когато агресивни предприемачи наеха имотите около езерата и превърнаха  мястото в кипяща зона на барове и нощни клубове, шумът от които напълно измества романтичното обаяние на езерата.

 Все пак северните езера са популярни и с възможността да се опитат редица традиционни лакумства като захаросан глоги печени сладки картофи (батати). Тук можете да посетите много от историческите къщи и резиденции, разпръснати из района като резиденцията на принц Гун и старата резиденция на Сун Цинлин. Можете да разгледате и старата традиционна къща на Китайската оперна легенда , актьора Мей Ланфан, както и дома на принц Чун. Много от тези забележителности са включени ви във велосипедната обиколка.

 МАЛКА РАЗХОДКА ИЗ ЕЗЕРАТА

Една спокойна разходка около езерото Циенхай и Хоухай ще ви отнеме около час. Започнете от западната част на Циенхай  и върветe н север към Моста н сребърните кюлчета, завийте надясно и минете по ул.” Йендай сиедзие”, която изобилства с малки магазинчета за сувенири и бутици.

 Върнете се до моста и продължете на север покрай Хоухай така, че водите на езерото да останат от лявата ви страна.Когато стигнете северния край на езерото, завийте наляво и се спуснете на юг към другия край на моста.Повървете покрай Циенхай докато не стигнете до покрита пътека от лявата ви страна.Това е пазарът на Лотоса – прекрасно местенце за спирка по пътя Ви.


0.0983