© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

22 Март 11, 13:21
Най-известните атракционни паркове в света
Най-известните атракционни паркове в света

 

Първите атракциони (от фр. attraction - «привличащ») се появили в Европа, във времената на панаирите и карнавалите, когато предприемчиви комедианти развличали събралия се народ. Отначало съоръженията били прости – люлки и ледени пързалки. През 1583 година в Дания бил построен парк «Баккен», с което се поставило началото на историята на стационарните паркове за развлечения. Руски учен-инженер през XVIII век изобретил механическа пързалка, но промишленото производство било оргатизирано едва през следващия век. Първите механизирани атракциони с релси и влакчета се появили отначало в Ню-Йорк, а след това и в Япония.
 
Открития през 1955 година «Диснейленд», построен с пари на Уолт Дисней, е знаково събитие за индустрията на развлеченията. Основателят измислил как на едно място от 720 декара, хората да преживеят завладяващо пътешествие във вълшебната страна на известните в цял свят негови мултипликационни филми. След първия успешен проект, атракционни паркове се открили на много места в Америка.
 
В Европа «Диснейленд» бил открит едва през 1992 година.
 
Най-известните паркове в Европа са парижският «Диснейленд» и тематическият «Астерикс», испанският «Порт Авентура», немският «Европа-парк» и италянските «Гардаленд» и «Мирабиландия». Много от тези паркове за развлечения разполагат със собствени хотели и предлагат двухдневни туристически пакети за уик-енда.
 
Франция - PARC ASTERIX
 
Тук може да попаднете в антична Гърция, Древния Исток, да плавате по тропическа река, да се окажете в селище на галите или на улица в средновековен Париж. Сред множеството атракциони са най-високите в Европа влакчета.
 
Франция – DISNEYLAND
 
Построен по образец на знаменития американски град на атракционите, измислен от Уолт Дисней. Заема площад от 20 000 декара. На негова територия е разположен паркът Walt Disney Studios, който предоставя уникална възможност да се окажете от другата страна на екрана в киното и паркът-атракцион „Вълшебният свят на Дисней”.
 
Германия - EUROPA PARK
 
Разположен на юго-запад в Германия, където се събират границите на Германия, Франция и Швейцария. Тук можете за един ден „да обиколите” цяла Европа, „посещавайки” Австрия, Великобритания, Германия, Холандия, Испания, Италия, Русия, Швейцария, Скандинавия, а също „Шоколадовата земя”, „Страната на викингите” и „Дворцовия парк”. Това е най-интернационалния парк в света.
 
Испания - PORT AVENTURA
 
Порт Авентура е най-големият парк на атракционите в Средиземноморието, разположен между градовете Vila-Seca и Salou. Неговата площ е около 1170 декара. Има 5 тематически зони и воден парк, 3 хотела и изкуствен морски плаж, над 40 атракциона, около 30 000 вида растения. Открит е на 1 май 1995 година.
 
Италия – MIRABILANDIA
 
Разположен е между Римини и Равена, на 40 км от Римини. Заема площ от 750 декара и се счита за един от най-интересните паркове в Европа.
 
Република Корея -парк „ЛОТЕ УОРЛД”
 
Построен е през 1988 година в столицата Сеул. В Книгата на рекордите Гинес е записан като най-големият закрит парк в света с площ от 7 562 кв. м.
 
Италия - GARDALAND
 
Гардаленд е паркът за развлечения считан от италианците за номер едно в Италия и в Европа. Той е разположен на площ от над 500 декара и предлага развлечения за деца и възрастни: 40 атракциона, 40 ежедневни представления. Географски паркът е разположен в областта Верона, в туристическия район на езерото Гарда.
 
В Русия, най-добър парк експертите считат „Диво-остров” (Санкт-Петербург). Существува от 2003 година, една година след откриването си е признат за най-добрия парк в Русия и страните на ОНД и получи „Гран-При” на всеруския конкурс „Кристално колело”. „Диво-остров” предлага 50 атракциона.
 
На 13 март 2010 година в Западната част на Москва в ТРЦ "Филион" на адрес Багратионовский проезд, дом 5 бе открит първия в Русия закрит атракционен парк „Happylon”.
 
Атракционите в парка Happylon са разположени на площ от 6500 кв.м. Тут има и модерна ролкова пързалка с площ от 600 кв.м., но главна забележителност се счита атракциона "Полет на дракона", който позволява със скорост от 48 км/ч да прелетите над цялата територия на парка. В Happylon също се намира уникалния за Русия 5D-кинотеатър.
 


0.0873