© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Новинки

22 Март 11, 13:23
В Лувъра приключи реставрацията на скулптурата Венера Милоска


 
В Лувъра приключи реставрацията на скулптурата Венера Милоска

 

Венера Милоска – древногръцката скулптура, която заедно с Ника Самотракийска и Джокондата са най-ценните съкровища в парижския Лувър, отново бе представена на публиката след няколко месеца реставрация.
 
Обновената скулптура е поставена в просторна галерия с площ от 200 кв. м, специално оформена за нея. Освен това, в музея преоформиха експозицията на гръцкото класическо изкуств от 450 до 30 година преди н.е.
 
Венера Милоска е била създана приблизително между 130 и 100 година преди н.е. За неин автор се счита скулпторът Агесандър Антиохийски. Скулптурата е била намерена през 1820 година на остров Мелос в Южна Гърция. От 1821 година се пази в Лувъра.
 
Реставрационните работи се провеждаха от ноември 2009 година до април тази година. От повърхността на скулптурата бяха отстранени остатъци от сапун, масло и гипс, които са били използвани през XIX век при изготвянето на нийни гипсови копия. Под дясната гръд на статуята е била открита записка с информация за реставрационните работи извършени през 1936 година.
 
Сега на ред е реставрацията на Ника Самотракийска. Работата е планирана да се извърши през 2012 година

3.3863