© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

22 Март 11, 13:25
Плажовете в Гърция са признати за най-чисти в Европа
Плажовете в Гърция са признати за най-чисти в Европа

 

Комисията на Евросъюза състави рейтинг на най-чистите плажове в Европа. Данните в него се основават на резултатите от изследвания качеството на водата, проведени през 2009 година. В документа се съдържа информация за 20 000 морски плажа, а също за езерни и речни зони за къпане и плажуване на територията на страните членки на Европейския Съюз.
 
Първо място в рейтинга заема Гърция, чиито плажове са признати за най-екологически чисти. Любопитно е, че от 1273 гръцки плажа, изследвани от експертите, само три не съответствали на строгите стандарти, действащи на територията на ЕС, и само един не достигнал до установения минимален минимум.
 
По-нататък в списъка са Кипър, Франция, Малта, България и Португалия. Както следва от специалния отчет на ЕС, съставен според резултатите на изследване на случайно избрани плажове, в България е отбелязан значителен (от 78,7% до 91%) ръст на коефицента на съответствие на качеството на крайбрежните води на установените критерии.
 
Последна в този списък е Румъния, която, заедно с Кипър и Малта, се е ограничила в предоставянето на сведения за състоянието само на морскиата вода. И, макар всички 49 изследвани плажни зони на територията на страната да са подтвърдили съответствието на минималните нормативи за качество, само четири от тях напълно съответстват на всички европейскии стандарти, съобщава Турпром.

3.5313