© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Новинки

22 Март 11, 13:29
Плажовете на Хургада са почистени от нефта


 
Плажовете на Хургада са почистени от нефта

 

 
Властите на Египет оперативно почистиха водите на Червено море и плажовете на Ел-Гуна и Хургада от нефта, разлят заради повреда на една от нефтедобиващите морски платформи. Бреговата линия е вече чиста и всички местни центрове за подводно плуване отново са открити, заяви губернаторът на провинция Червено Море Магди Кобайесси.
 
Ликвидирането на нефтеното петно бе осъществено толкова бързо, защото неговия обем бе не особено голям
По данни на египетските медии, най-силно са пострадали от нефтеното петно хотелите, разположени от Ел-Гуна до хургадския хотел Hilton Plaza в северната част. Туристите от Европа се настаняват основно в хотелите на централната и южната част на курорта, така че съобщения за нефтени петна в морето или замърсяване на плажовете не са постъпвали. Екипажите на яхти, които возят туристите-дайвери към кораловите рифове, също не съобщават за проблеми, морските екскурзии се провеждат без ограничения.
 
Египетските екологи разказаха на журналистите, че проблемите на една от нефтедобиващите платформи, разположена до брега северно от Хургада, започнали още преди седмица. Компанията-оператор най-напред се опитала да скрие инцидента, но след като петна от нефт се появили на плажовете на Хургада и покрили няколко популярни у дайверите коралови плитчини, избухнал скандал. За почистване на морето са мобилизирани около 2 000 работници, на които се удаде за броени дни да ликвидират последствията от аварията. Доколкото сега в региона преобладават ветрове, от юго-изсток на север, даже ако някакви неголеми петна нефт са останали не събрани, то те ще бъдат отнесени към Суецкия канал, далеч от туристите. Собствениците на хотели на чиито плажове е била изхвърлена нефт, са подали жалби до премиер-министъра на Египет.
 
Напомняме, че в Мексиканския залив край бреговете на Луизиана в края на април в резултат на взрив и пожар потъна нефтедобиваща платформа. Изтичането на нефт, което още не е спряно до сега, доведе до огромна екологическа катастрофа. Да се оцени нейния мащаб и всички последствия засега е невъзможно, но туристическият и риболовният бизнес в южните щати на Америка, чиито брегове бяха залети от нефта, вече понесоха многомилионни загуби.

3.4725