© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Полезно

22 Март 11, 13:29
Десет неща които не трябва да правите в Париж


 
Десет неща които не трябва да правите в Париж

За Париж еизвестно много, и е сложно да се измисли нещо оригинално за пътеводител по френската столица. Въпреки това, сайтът Msnbc.com е съставил списък от десет неща, които не трябва да правите в Париж.

 

На първо място стои шоппингът на Елисейските полета. Това е един от на-красивите булеварди в Европа. Той буквално е наводнен от скъпи ресторанти, магазини и мултиплекси. Но парижани никога не се обличат от тукашните бутици и не го препоръчват на туристите.

Обичащите да се обличат модно биват съветвани да купуват дрехи в магазинчетата на улица Francs-Bourgeoi в квартала Маре (Marais) и в дизайнерските бутици на авеню Montaigne и улица Faubourg St. Honoré. Антикварни, букинистически причудливи като играчки магазини, а също художествени галерии има на север от Пале-Роял, във II окръг на Париж.

 Бидейки дом на 66 "мишленовски" ресторанта, Париж е настоящ рай за гурманите. Но всички те плашат посетителите с убийствените си цени. Цената на вечеря в тризвездния L'Arpege, например, е $480. И това без вино.

 Вместо да харчите луди пари за „мишленовски” ресторанти си заслужава да обърните внимание на други заведения. Още повече, че в последно време "мишленовските" готвачи започнаха да се отказват от стандартите на високата кухня и да откриват съвсем не патосни бистра. Така, можете да посетите Le Comptoir du Relais на Ив Камдеборд (вечеря за $68) или Cafe Constant Кристиана Констана (изискани блюда не поскъпи от $20).

 За да се полюбувате на Париж, не е задължително да се качите на Айфеловата кула, достатъчно е само да си запазите маса в Les Ombres - ресторант, разположен на покрива  на музея Quai Branly. Особенно вълнуващ изглед през стъклените стени се открива вечер. По време на вечерята основните блюда струват около $40. Затова пък обяд от 2-3 ястия ще ви излезе между $34 и 52.

 Не се препоръчва да се търсят в Париж евтини хотели. Хотелите тук са безумно скъпи, а бюджетните варианти са поблизо до бордеите отколкото до хотелите. За това е по-добре да се наеме апартамент.

 Те са относително не скъпи в сравнение с хотелите, намират се основно в центъра или съвсем близо до метрото, и освен това, така Вие ще се почувствате истински парижани. Може да резервирате в интернет чрез Craigslist и VRBO, а също с помощта на агенции като Paris Perfect, Guest Apartment Services и Haven in Paris, популярни сред туристите.

 Да се храните само с кроасани в Париж, разбира се е, възможно. Но във френската столица има и други продукти на прочутите пекарни. Едно от най-любимите лакомства на парижани е макарунс, изискани сладки от всички цветове на дъгата.

 Може да ги намерите в две сладкарски вериги - Laduree и Pierre Erme. В тях е представен широк избор сладки и може да опитате много необичайни макарунс: например, с вкус на фиалки или бял трюфел.

 Накрая, отправяйки се в Париж, не е нужно да ставате жертви на стереотипите. Съществуват много разкази за грубите парижски келнери, неприветливите продавачки и снобизма на парижани.

 Вместо това си заслужава да се опитате да научите повече за навиците и вкусовете на парижани, техния стил и начин на живот, да научите няколко френски думи. Едно учтиво "Bonjour, Madame", казано при влизане в магазин е способно да направи живота на чужденеца в Париж малко по-приятен. Необходимо е също да знаете, че парижани не обичат разговорите на висок глас - нито на улицата, нито в заведенията.

 


0.1066