© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

22 Март 11, 13:40
Монако привлича все повече туристи


 
Монако привлича все повече туристи

 

Монако е много популярна страна за еднодневни пътувания: с екскурзии тук пристигат 4,5 милиона туристи на година. 253 000 чужденци, посетили Монако през 2009  и останали поне за една нощ са индивидуални туристи.

Основно в княжеството пристигат граждани на Италия, Великобритания и Франция.

 В рамките на морски круизи през миналата година страната е посетена от 290 000 туристи, а през 2010 година тяхното число може да се увеличи до 400 000. 29% от посетителите пристигат в Монако за участие в делови и корпоративни мероприятия. Да устройват шумни сбирки тук предпочитат бизнесмените от Франция, Великобритания и САЩ.

 94% от хотелския фонд на Монако са четири и петзвездни хотели. В много от тях се предоставят спа-услуги и таласотерапия. Шеф-готвачите в ресторантите на местните хотели са известни в целия свят. За да посетите такива ресторанти, трябва да запазите маса задълго до пътуването. А винената изба на Hotel de Paris се счита за най-голямата изба в света, разположена в хотел. 1,5 километра е дължината на стелажите вместващи повече от 600 000 бутилки. В избата се произвежда собствен коняк, който може да бъде пробван само в ресторанта на този хотел.

 Монако предлага различни зрелища в културата и спорта. Ежегодно туристите са привлечени от автомобилните състезания провеждани от 1950-те години на миналия век. През тази година те ще се проведат на 1 и 2 май. На 13-16 мая в княжеството ще се проведе Гран-при "Формула-1". През 2010 година ще се отбележи 100-години от първия концерт в Монако на руския балет, а също 100 години на Океанографическия музей.

 Монако предлага както плажен, така и активен отдих. Туристите могат да посетят плажния комплекс Beach Club, където е обордван спуск към водата и на територията на  който работи подгреваем басейн с морска вода. Монакския голф-клуб е от световна класа и се намира на френска територия, но от него се открива великолепен изглед към Монте-Карло. Планира се през 2012 година в Монако да се открие нов яхт-клуб, проектиран от архитекта Норман Фостер.

 Нощния живот също привлича в Монако много туристи. Към многочислените висококласни нощни клубове в княжеството от скоро се добави и клуб Black Legend. Представители от туристическия бранш напомнят, че за да посетите най-популярното място в Монте-Карло - казиното – ще Ви е необходимо удостоверение за самоличност, а също спазване на задължителния дресс-код – с тениски и шорти в това заведение не пускат.


0.098