© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

22 Март 11, 13:44
Пристанища за туристически яхти Италия
Пристанища за туристически яхти Италия

 

 
Италянските пристанища очакват яхтсмени от чужбина.
Ассоциацията на туристическите пристанища в Италия – Assomarinas - обединява 83 порта. В тях едновремено могат за бъдат приети и да получат качествено обслужване 22 000 различни лодки, яхти и катери.
 
Още десетки портове с вместимост от 17 000 места се намират в стадии на строителство. Когато бъдат завершени всички проекти, Италия ще може да се похвали с 50 000 "парко места" за туристически морски съдове.
 
Най-популярни региони за туристите-мореплаватели са Сицилия и Сардиния. Във Венеция непременно спират туристи, арендували яхти в Хърватия и извършващи круизи по Адриатическо море. Ежегодно портовете на Италия биват посещавани от няколко десетки хиляди яхти, принадлежащи на чужди граждани.
 
Итальянските специалисти смятат, че постоянно расте броят на хората, които имат яхти и които проявяват интерес към почивка в акваторията страната. Засега те събират информация, но в близките години ще осъществят замисленото пътешествие.
 
Ако туристите нямат своя яхта, тя може да бъде арендована, за което е нужно да се обърнат в някоя компания, организираща чартърни рейсове по море. Специалистите съветват за плаване около Италия да се арендоват яхти в Хърватия – изборът е по-голям, а цените по-ниски.
 
Президентът на Assomarinas Роберто Пероккьо съветва яхтсмените да запазят места в удобните им портове предварително, особено във високия сезон. Това може да стане чрез представителите на асоциацията, на сайта на който има пълна информация за всяко пристанище: план на захода в него, дълбочина, ограничения за размера на яхтата.
 
Цената за престой зависи от дължината на съда. Средната цена за яхти до 20 метра е 50 евро на ден. В цената са включени ползване на электричество и вода. Във всяко пристанище има представители на митницата и граничната служба, които ще осъществят всички формалности, свързани с влизането в италянско пристанище.

3.4847