© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Любопитно

22 Март 11, 13:46
10 най-добри маршрута за алкохолен туризъм


 
10 най-добри маршрута за алкохолен туризъм

 

За да се насладите на всички нюанси от вкуса на редки вина и алкохолни напитки, си струва да пропътувате хиляди километри. Днес ще Ви разкажем за10-те най-добри пътешествия за алкоголни гурмани – любители на бира, вино и високоградусни спиртни напитки. 

10. Винената Мендоса, Аржентина Когато става дума за вино от Южна Америка, всички веднага си мислят за Чили. Но от много време Аржентина е сред петте най-големи производители на вино в света.  Особено известно е виното направено от сорта  Малбек. Сърцето и душата на местното винопроизводство е историческата провинция Мендоса - прекрасно място не само за виномани, но и за любителите на ски спусканията и други екстремални видове спорт. Макар Мендоса  да е много известна, тук няма да срещнете тълпи от невежествени туристи, окупирали други популярни направления. Само 6% от местната продукция е за експорт, а останалото разнообразие от вина остава в страната, така че можете всеки ден да се запознавате с нови напитки.


9. Туристически маршрути на водката в Краков, Полша Водката обикновено се асоциира с Русия, но поклониците на твърдия алкохол не се ограничават географски в своите алкохолни пътешествия само с  една страна и с огромно удоволствие посещават Полша, където водката уважават не по-малко от руснаците, а според някои историци именно тук трябва да се търси нейната родина. В Краков – един от древните европейски градове - се предлагат множество екскурзии с дегустации, по време на които може да опитате настойки от водка Zubrowka с различни билки, водка с песъчинки злато - Goldwasser и медовия ликьор Krupnik.


8. За текила в Халиско, Мексико За съжаление, много любители на алкохола у нас се запознаха през 90-те години с евтини имитации на текила с неизвестен произход  и си съставиха невярна представа за тази невероятно вкусна и оригинална напитка. За да получите вярна представа за нея преди всичко вие трябва да посетите мексиканския штат Халиско в търсене на живителния сок от синята агава. Именно тук се произвежда 90% от цялата истинска текила в света. Сред полета, покрити с гигантски сини растения, се намират най-големите производители на текила: Cuervo, Sauza, Cazadores, Tezo и Herradura. Огромният избор на множество различни видове напитки е гарантиран! Непремено опитайте текилата с вкус на бадеми Almendrado, и това ще оправдае хилядите километри които сте изминали за да се докоснете до оригинала!


7. Уиски-фестивал в Спейсайд, Шотландия Регионът Спейсайд се слави със своите видове малцово уиски. Най-добрият начин да се пробват всички и наведнъж е да  посетите уиски-фестивалът. За няколкото дни на праздника през пролетта Вие ще имате възможност да се запознаете с регионалните напитки и да опитате множество ястия от месо. А след това обезателно посетете спиртоварните където правят най-харесаните от Вас видове уиски. И тогава прибирайки се у дома Вие ще се почувствате истински експерт по шотланско уиски. 


6. Праздникът на реколтата в Сент-Емильоне, Франция Регионът Кот дю Рон е истински винен рай, където шестхиляди винопроизводители произвеждат четири хиляди различни вина. Наситено богати на вкус червени сортове тук правят от ранното средновековие. И няма по-добро време за посещение на това място от третата неделя на септември, когато започва сезонът на брането на гроздето. Главни действащи лица на праздника са жюрадите – членове на експертния съвет на града. Те произнасят своята присъда за качеството на реколтата и определят срока за нейното прибиране.


5. Фестивалът на бърбъна в Кентъки, САЩ Всеки ентусиаст на твърдия алкохол, мечтае да посети в щата Кентъки  малкото градче Джорджтаун, където шотландски и ирландски преселници организирали производството на най-доброто уиски в Новия Свят - бърбън. Примерно на един час с кола от града се намират производствените комплекси на основните производители : Jim Beam, Maker's Mark, Heaven Hill, Four Roses, Wild Turkey, Woodford Reserve, Buffalo Trace. А ако Вие посетите тези места през септември, то можете да станете участник в ежегодния фестивал и пет дни без прекъсване и ограничения да дегустирате бърбън и слушате истории за тази благородна напитка.


4. Карнавал в Мартиника, Задокеански департамент на Франция Това приключение ще допадне на хора любители на рома и Хемингуей. За разлика от карнавала в Рио, който дразни истинските любители на чашката, празникът в Мартиника няма да Ви разочарова. В обкръжението танцуващи красавици в крайно оскъдно облекло дегустациите преминават много по-приятно. Седем винзавода на острова произвеждат 20 сорта ром, което прави френския департамент главен карибски център на производството на това великолепно питие. При това, за да защитят своя ром, французите са въвели за него номинацията АОС, поставяйки го редом със своето вино и коняк.


3. Фестивалът на американската бира в Денвър, САЩ На този празник пенливата напитка се събират представители на стотици големи и малки пивоварни заводи от цяла Америка. Както всичко в САЩ, денвърския празник поразява със своя размах. Книгата на рекордите Гинес твърди, че тук могат да се опитат най-голямото количество видове бира. Поклонниците на напитката от хмел ще намерят какво да правят и в целия штат Колорадо, където освен фестивала могат да посетят една от най-големите американски пивоварни компании Coors. По материалите - turist.ru


2. По Винените пътища на Калифорния, САЩ За такова пътешествие са нужни повечко дни, нали алкохолът и управлението на автомобил са несъвместими, особено в Америка и ще трябва време, за да се възстановите след дегустациите. Започнете своето приключение от окръг Санта-Барбара, където си заслужава да се запознаете с вината от избите Kalyra и Babcock. Отправяйки се на север в графство Сонома, непременно трябва да опитате местните червени и бели вина, а още по на север – в южната част на графство Мендосино – се правят превъзходни пенливи вина. На изток е разположено графство Напа, къдетое най-голямата концентрация на лозя и изби и където ежегодно през април се провежда популярен винен фестивал.


1. Октоберфест в Мюнхен, Германия Много градове са се опитвали да копират този най-известен 16-дневен бирен фестивал, но всяка година феновете на бирата  идват именно тук, в столицата на Бавария. И нека да говорят, че празника се превръща в безкраен запой, неизменно всяка година милиони хора идват на Терезиан Визе, за да седнат с приятели зад дългите дървени маси, да пият бира и да гледат червенобузите и едрогърди келнерки, облечени в национални баварски костюми, разнасящи еднолитрови халби - по пет във всяка ръка.


Обувки онлайн


0.0864