© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Новинки

22 Март 11, 13:47
САЩ: от април пътниците ще бъдат «разсъбличани» в летищата


 
САЩ: от април пътниците ще бъдат «разсъбличани» в летищата

 

 
До края на юли във всички летищни терминали на страната ще бъдат поставени над 150 скенери от нов тип, а първите ще се появят в Чикаго и Бостън. Средствата в размер от 25 милиона долара за приборите, показващи на специалиста от службата за проверка на пътници и на самолетни билети напълно разсъблечен, без дрехи, са предоставени от правителството на САЩ.
 
До сега използването на подобна техника е срещало силна съпротива от страна на обществеността. Членове от Американския съюз на правозащитниците осъждаха използването на подобни скенери, защитавайки правата на срамежливите граждани. Но след опита за терористичен акт през декември 2009 година в самолет, летящ в
Детройт, за осигуряване на сигурността в летищата в САЩ срочно бяха поставени над 100 най-нови скенери, разкриващи всички интимни подробности от телосложението на пътниците при преминаване през рамката.
На парижското летище Шарль де Гол от понеделник 22 февруари за проверка на пътниците също се използва „разсъбличащ” скенер. Във Великобритания пробно използване на такава сканираща техника започна в началото на февруари 2010 година.

0.1067