© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Полезно

22 Март 11, 13:53
Цени на самолетни билети – тайни и съвети


 
Цени на самолетни билети – тайни и съвети

 

Да се пресметне стойността на самолетния билет не е лесно.

Представете си – на борда на самолета летят пътници и всички те седят в един салон и в една и съща класа.

 Всички тръгват от точка А до точка Б, получавайки еднакво обслужване. Но едни от тези пътници са си купили 1 - 2 пъти по-скъп самолетен билет от съседите си по място. А за някои билетите са били почти на символични цени.


Защо самолетни билети за две съседни кресла се различават така по цена?

Колкото по-малко плащате за самолетния си билет, толкова повече ограничения вие ще срещнете при каквато и да е промяна.

 

Какво трябва да отчетете при планиране на вашето пътуване?

- Най-добре е да летите отиване и връщане със една авиокомпания. Билет “отиване и връщане” струва по-евтино, отколкото само в едната посока.Така авиокомпаниите се борят с конкурентите си за пътници и гарантирано запълване на самолета си.

-Понякога маршрут с прекачване, а не директен полет може да се окаже по-евтин. Така вие губите време, но си намалявате разходи.

-Не премествайте датата на пътуване по самолетния билет, ако същия е вече издаден. Ако се стремите да намалите стойността на билета, планирайте дата на полета с максимална точност.

Като правило, възможността за възстановяване стойността на билет или промяната му е включена в цената му – така наричаните “ невъзстановими” билети, които са по евтините тарифи.

За т.н. евтини самолетни билети са характерни ограничения при сроковете за престой или за датата на връщане. Например, т.н. “правило неделя” (Sunday Rule) — за да си закупите билет на по-ниска стойност, сте длъжни престоя Ви да е минимум ноща на събота.

 

Също така действат ограничения за минимален и максимален срок на пребиваване.

За евтините билети са характерни и ограничения, свързани със срока за издаване на самолетния билет след като се направи резервация.

В зависимост от тарифата самолетни билети на ниски цени могат да се закупуват, например, не по-рано от една седмица преди излитането или не по-късно от 3 седмици преди излитането.

Постарайте се да купувате самолетните си билети веднага след резервацията.


5.0599