© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Полезно

22 Март 11, 13:55
Цени на самолетни билети и чартърни полети


 
Цени на самолетни билети и чартърни полети

 

Чартър е когато туристическа агенция или няколко агенции наемат самолет и го пуска в “ прозорците” между редовните линии. На борда на такива полети рядко е предвидено хранене, няма бизнес класа, а за обслужването може да се желае и повече. Този метод е подходящ само за традиционни туристически направления и само сезонно / зимата – за ски курортите,а лятото – за южните направления. По лесно от това е да се намери чартърен полет заедно с туристически пакет, а това да се купи само билет, без визи, хотели и екскурзии – обърнете се към вашата туристическа агенция за билет на чартърен полет. Той ще е по-скъп от билета, включен в туристическия пакет, но вероятно малко по - евтин от самолетен билет  на редовна линия.

 Минуси — Чартърните билети се изписват, като правило, в последния момент – ден – два преди полета и обикновено се носят от сътрудник на туристическата агенция на летище. Това води до неприятни вълнения. Паниката се покачва при осъзнаване на това, че билет за чартърен полет не се възстановява при загуба и че той не може да бъде променян за друга дата. Често възникват ситуации с отмяна или забавяне на чартърни рейсове, кацане в друг град или летище. Ако полет на редовна линия има закъснение, вас ще ви премаршрутират на друг полет или на самолета на друга авиокомпания, но ако чартър се забави, ще ви се наложи да чакате резервен самолет, който не всеки път е в наличност.

 Популярното мнение е че чартърните полети се изпълняват от стари самолети, което всъщност е по скоро мит. Но има друг проблем – типа на самолета може да се промени, без никой да ви извести за това. Ако има повече пътници се пуска по-голям самолет, ако не - може да се пусне и съвсем малък. В чартъра няма бизнес класа.Чартерите често кацат на “неочаквани” летища или градове.Например, чартър за Париж, неочаквано каца в предградията.

Самолетните билети често “ изяждат” почти половината от стойността на едно пътуване. Всеки пътник е длъжен да умее да прави пари “от въздуха” т.е. да икономиса от самолетния билет.

 Можете да купите туристически пакет и да не мислите за нищо: туристическата агенция трябва да се справи със всичко - вие плащате,а тя ви намира  билети от авиокомпаниите, с които работи. За тези, които не търсят лесния път има вариант на разпродажби.  Големите авиокомпании често провеждат такъв вид рекламни акции в периода между сезоните – късна есен или в края на зимата, когато няма достатъчно затоварване.Обърнете се към туристическата ви агенция и попитайте за специални предложения в интересуващия ви период.Отчетете това, че самолетните билети за такива акции могат да се резервират и купуват само в ограничени периоди.


3.4399