© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Полезно

22 Март 11, 13:56
Резервация на самолетни билети


 
Резервация на самолетни билети

 

Авиакомпаниите самостоятелно определят целия спектър от условия, свързани с резервация на самолетни билети и полети.

 В частност, те определят тарифите на самолетните билети и отстъпките, условията за анулация на полета и връщане на самолетния билет, правилата за регистрация на летище, правилата за превоза, допустимо тегло и размери на багажа, условия за летене с деца и др. Незнанието на основните правила и условия често водят до неприятна загуба на парични средства, време и нерви.

 Крайната цена на билет се определя от тарифата,  летищните такси и отстъпки, установени от авиокомпанията и зависят в частност от условията за продажба и категория на пътниците.

 

Условия за продажба на самолетни билети, които влияят на тарифата:

- Класа на обслужване

- Сезон

- Време, за което се резервира билета

- Възможност за смяна датите на полетите и връщане на билета

- Резервира ли се еднопосочен или двупосочен  билет

- Срок на пребиваване в крайния пункт по резервация

 

Основни категории отстъпки:

- Детски

- Младежки

- Семейни

- За пенсионери

- За инвалиди

 При решение за пътуване е целесъобразно по-рано да планирате датите на полета, тъй като много привлекателни ниски тарифи изискват резервация и закупуване на самолетен билет билет 7, 14 или 21 дни предварително. Желателно е в периода на своето пребиваване по избрана дестинация да включите нощувка събота срещу неделя, което като правило, позволява да икономисате значителна сума. Постарайте се да не удължавате пътуването си повече от един месец, тъй като най-ниските тарифи са пресметнати именно за такъв срок на пребиваване, при престой над месец значително се повишава цената на билет.

 При закупуване на самолетен билет трябва да помните, че на минимална цена се продават ограничено количество места, обикновено не повече от 8-10%, след това в зависимост от продажбите, се предоставят по-високи тарифи. Ако няма места по желаната тарифа на датата, която Ви интересува при агента, към който сте се обърнали за билет, то практически е безполезно да търсите тази тарифа на друго място, тъй като резервационната система е една и съща за всички агенти на авиокомпаниите. В такъв случай се опитайте да промените полетите, датите на излитане и кацане, авиокомпанията и задължително ще направите подходящ избор, за предварителна резервация.

 При резервация и закупуване на билет не забравяйте, че неговата стойност се образува от няколко компонента.

 Освен тарифата, определена от авиокомпанията, която обсъдихме по-горе, в цената на билета влизат и летищните такси, размерът на които зависи от летищата, през които минава Вашия маршрут и не зависи от агенцията, в която закупувате самолетния билет. Сумата за летищните такси се определя от летищата и варира в широки граници – от 0 до 100 на всеки билет.

 При издаване на някои видове билети се взима и комисионна. Важно е да се помни, че болшинството най-ниски тарифи не се резервират, т.е. правилата на авиокомпаниите изискват покупката на самолетния билет да се осъществи едновременно с извършването на резервацията или поне в същия ден. Максималният срок за резервация на тарифите с отстъпка обикновено не надвишава 72 часа.

 Билети се издават само на лица, които притежават необходимите документи, информация за които се вписва в билета, билетът може да се ползва за пътуване само от лицето, на чието име е издаден.


3.4848