© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 15:53
Забележителности на Унгария

Унгария е една прекрасна страна разположена в сърцето на Европа. Нейната необятна красота е свързана с много исторически събития променили изцяло историята на Европа. Унгария е популярна както в Европа, така и по целия свят със своите обичай и природни забележителности. Страната е една от 30-те най-посещавани държави в света, като приблизително всяка година се посещава от около 9 милиона посетители. Определено ще ви трябват няколко дни, за да можете да обиколите всички забележителности на тази величествена страна (само столицата Будапеща ще ви отнеме поне три дни, за да видите всичко необходимо).  Със сигурност няма да останете разочаровани ако посетите страната.

Будапеща

Едно от най-интересните места в Будапеща е - Областта на замъците. Там ще се насладите на исторически паметници, музеи, изящни кафенета

Замъка Хил включващ в себе си Кралски дворец и църквата Матиас определено е една от най-големите забележителности в столицата. Поради голямото историческо значение замъка е включен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Замъка изобилства от исторически паметници, красиви стари къщи, романтични пътеки, кафенета и големи ресторанти. Също така можете да се насладите на невероятна панорамна гледка към Будапеща. Като цяло замъка е построен в периода от 17-19 век.

Ако имате желание можете да проверите кога се състоят някой от големите фестивали и да ги посетите:

-    Фестивал на народните изкуства- 3-дневен фестивал провеждащ се около 20.08
-     Международния фестивал на лозята и шампанско - първата половина на септември
-    Фестивала на наденицата - през октомври

Още с влизането в замъка веднага ще дойде английско говорещ екскурзовод, които ще ви помогне да разгледате по-важните неща от замъка. 


Непрекъснато градския транспорт преминава през тази невероятна част от Будапеща.

Веригата от мостове и пешеходната алея на Дунав.

Разположен в подножието на замъка Хил, моста Чайн е друга голяма забележителност на столицата. Построен е през средата на 19 век и е първата стабилна връзка между Буда и Пеща. Както почти всички забележителности и моста е домакин на много фестивали, състоящи се предимно в почивните дни на юли и август. Крайбрежната алея Дунав също е част от Световната програма на ЮНЕСКО за културно и природно наследство, минаваща по протежение на реката.

Това е малка част от забележителностите на Будапеща. Другите места в столицата, които трябва непременно да посетите са: замъка Грешам; Галерд Хиил; базиликата св. Стефан; централната синагога; градската опера; Мейн стриит; централния пазар; острова Маргарет; градския парк и минералните бани.

Дебрецен

Разположен е в източната част на страната, в областта Хайду-Бихар. Дебрецен е вторият по големина град в Унгария и културен, финансов и търговски център на Североизточния регион.
 
Наричан е още "калвинисткия Рим", защото основна туристическа атракция на града е класическия калвинистки стил. През 1849 г. в църквата построена именно в този стил Лайош Кошут чете  Декларацията за независимостта, които детронира Хабсбургите от унгарския престол.

В музея „Дери” има изложби посветени на историята на града. Има и картини на един от най-известните художници на Унгария – Мункасци.
 
„Голямата гора” е първата защитена природна зона в Унгария. В момента сграда на Университета в Дебрецен, както и зоологическа градина, увеселителен парк, гребане и плуване езеро-и спа център се намират именно там.

Най-известния фестивал на града е "Карнавал на цветята", провеждащ се всяка година през август.

3.4839