© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:11
Майнау - островът на цветята

Островът Майнау е разположен на 45 хектара земя и е третия по големина остров в езерото Констанц. Разположен е в северозападната част на езерото. Най-близките градове разположени до острова са Констанца, Юберлинген и Меерсбург.

Острова е разположен на височина 395 – 425 метра над морското равнище. Дължината му е 1100 метра, а широчината 610. Острова има малко жители – според последни данни възлизат на 185 души, а през 1888 година са били едва 28.

Поради благоприятния климат на езерото растат палмови дървета и други средиземноморски растения в парка. Поради изключително богатата си субтропични, отчасти тропическа растителност, Майнау е известен също като „острова на цветята”в езерото Констанс. Починалия през 2004 г., граф Ленард Бернадот кръщава острова Майнтау, което също е името на кораб.

В непосредствена близост до острова са историческите сгради на Великия херцог Фридрих I  построени през 1856 г. В парка на острова има над 500 различни видове редки и изключително ценни растения и иглолистни дървета. Сред тях е и един от "старите" гори в Германия. През 1952 г. са засадени специални дървета от Китай който достигат височина до 70 см. Особено впечатлителни са някои екземпляри: например гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum). Семената на тези дървета са донесени от Калифорния през 1853 – 1864 и засадени от Фридрих I из целия остров. По този начин те се превръщат в най-старите секвой в Европа. В допълнение към гигантска секвоя има дървета като благородния кедър и уникалните лале-дървета.

През пролетта - края на март / началото на април, като се започва фестивала на Майнтау, които всяка година се превръща в страхотно шоу. От края на март до средата на май целия остров буквално цъфти: лалета, нарциси и зюмбюли. Всички те са посадени в различни форми, които определено ще ви пренесат в един по-хубав и добър свят. Също така през пролетта, процъфтяват на острова на теменуги и иглики с невероятни нюанси.


В период между май и юни може да видите над 200 вида цветя, цъфтящи през лятото. В западната част от се намира розова градина засадена в италиански стил. Тя има строго геометричен дизайн с перголи, скулптури и фонтани. През лятото можете да се насладите на аромата на около 500 различни сортове рози. По целия остров има около 30 000 розови храста 1200 различни разположения. Бароково стълбище води до панорамната тераса на замъка. От терасата имате невероятна панорама към езерото Констанс и Алпите. През юли също така можете да видите хибискус и ангела, и други летни цветя.  В южната част на острова има градина, където от септември до октомври можете да видите над 20 000 храсти от 250 разновидности в разкошни цветове.

В целогодишно ще видите пеперуди да прехвърчат около вас. В зависимост от сезона летят 700-1000 пъстри пеперуди от 80 различни вида, особено с родина Южна Америка. За  година 20 000 €  са приходите на т. „Пеперудена къща”.

Замъка в острова му придава истинска завършеност. Неговото изграждане е започнато от Йохан Каспар Богнато (Jovani Gaspare Bagnato) и през 1739 г. и приключва след седем години на строителство. Бароков замък е построен около голям двор и градина с тераса. Набляга се върху традиционния немски стил. Замъкът е все още на дом на семейството на графа. От според това колко флага се издигат над замъка може да се разбере дали графското семейство си в къщи. Частните стаи са разположени в северната част. В центъра има декорирана в бяло и златисто и е наричана "Бяла зала", получава настоящият си вид до 1883 година. Тя се използва само за концерти и специални събития. В средата част на замъка можете да посетите изложбения център. Южното крило е кафене с тераса под високи палми. Палмовата Къща е сложна конструкция от стъкло, предпазваща дървета през цялата година. Тук растат над 20 видове палми, някои от които  повече от 15 метра високи.


Новата сграда на замъка е църквата Св. Мариен 1732-1739, в югоизточния край на острова до крепостта. Църквата има правоъгълна зала, 20 фута дълга и 9, 5 метра широчина с полукръгъл олтар. По страничните стени има сводести прозорци. От западната страна се характеризира с фронтон и структура с извит шпиц. Интериорът се състои от с полукръгъл хор и олтар пред които има голям орган и таванско помещение. В църквата ще видите скулптури на някой много големи творци  Джоузеф Антон Феуттаммер (1696-1770); Франц Йозеф Шпииглер (1691-1757) също така и високи картини, олтар и таван със стенописи. Двата странични олтара са украсени с ангели. В централния олтар е Мария с младенеца, Светото семейство и Св. Йоан Кръстител.

Средновековната крепост разположена в близост до замъка е в контраст с празнична фасада двореца. Около нея има и винарска изба направена дълбоко в стената.


3.5612