© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:15
Катедралата „Св. Василий Блажени” в Москва

Не, това е реалност, не сънувате. Магията на катедралата „Св. Василий Блажени” („Покров Богородичен”) е способна да разчувства всеки човек видял катедралата. Руската православна катедрала е построена през периода – 1555 – 1561 година. Построена е по заповед на Иван IV в чест на превземането на Казан и Астрахан. Това е най-високата сграда построена по време на царуването на Иван Велики. Василий Блажени впечатлява Иван IV като предсказанието му за опустошителни пожари през 1547 година се оказват верни. За това той е погребан в църквата.  Легендите разказват, че след като е построена сградата по нареждане на царя архитекта на църквата е бил ослепен, за да не може да направи по-хубава от нея.

st-basils-cathedral-sx-pd

Храмът се състой от осем параклиса, около издигащата се до тях 9 църква. Всеки от деветте купола е украсен с различни шарки. Всичките куполи са обединени в обща основа. През 1588 година е построена десета църква върху гроба на местния светец Василий. След създаването си през 16-ти и 17-ти век църквата е наричана от хората „Небесния град” (Йерусалим), работи като алегория на Йерусалимския храм.  

dark-domes-c-yellowbluebus

Въпреки, че кулите и куполи изглеждат хаотично разположени, има значителна симетрия и символика в дизайна. Има осем куполни параклиса символизиращи осем нападения срещу Казан: четири големи под формата на осмоъгълници и четири малки с форма на квадрат В центъра се намира малък златен купол.

tower-tops-cc-marcella-bona

Дизайна на сградата описва пламъка който отива към небето. Сградата няма аналог цяло хилядолетие, нито във византийската, нито в гръцката архитектура. Нейната невероятна сложност и едновременно съвършеност  всъщност е кулминацията на националната архитектура на Русия през 17 век.

stairs-cc-skept

Катедралата е действала като държавен исторически музей от 1928 година. До ден днешен тя е собственост на Руската федерация. Катедралата е част от Кремъл и принадлежи към списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство (от 1990 г.). Много хора си мислят, че църквата е Кремъл, но това не е така и е много грешно е да се бърка това.
Фините изчисления предоставят предлагат мулти-аксиална гледка от север и юг, а западната фасада има изглед към Кремъл. Вътре в катедралата има лабиринт от тесни сводести коридори. Най-голямата от всички църкви в катедралата е с височина 64 кв. м. Стените на църквата са наистина много дебели. Тавана е уникален по своята структура и същевременно е напълно плосък.

detail2-cc-yukon-white-light

В най-малкия купол е разположено светилището на Василий. Той е посветен само и единствено на него. Църквите са изградени от червена тухла. Съвременни изследвания определят, че цялата структура на катедралата е построена с хирургична точност. След извършената реставрация през 1954-1955 година се открива вътрешна дървена рамка, която е разположена по цялата височина на църквата и представлява сложно обвързани тънки шипове, постепенно затворени в твърдата зидария. Технологията, която е използвана при изграждането на църквата също учудва съвременниците. Под сегашната мазилка се крие декоративна тухлена зидария.

red-square-cc-Joan-Rubio

Интересен факт, е че първоначално свещени символи на руска архитектура липсва, а след години вече са добавени. Разнообразието от триизмерни архитектурни елементи допълва цялостната красота на катедралата. Катедралата придобива днешния си вид на няколко етапа: 1680; 1848 г. През 17 век руснаците започват да наблягат на ярките цветове, икони, стенописи.

За съжаление в днешно време катедралата страда много от безмилостната природа. Също поради липсата на средства куполите на това произведение на изкуството имат много олющени повърхности.

dark-w-statue-c-yellowbluebus

Украсата на „Св. Василий Блажени” няма аналог никъде по света. Френския дипломат Маркиз дьо Кустин олицетворява всеки един цвят на куполите на катедралата с нещо: златна риба; кожа на змия; непостоянни нюанси на гущер; грациозна роза; синевата по шията на гълъба.

interior-cc-skept

Катедралата включва в себе си и много исторически корени. Някой черти на джамията в Казан са включени в нея като символ на победата.  В параклиса на долния етаж ще видите бляскавия сребърен ковчег. Горе до параклиса има изящен златен иконостас. Много хора съдят по катедралата, че това е традиционния стил на руската и източно-православната църковна култура. Това далеч не е така, защото почти всички църкви в Русия имат строг декор. Например: „Св. Никола”.

st-basil-cathedral-night-cc-blond-avenger

В предната част на катедралата се намира бронзова статуя в чест на Димитрий Позарски и Кузма Манин, които събира доброволческа армия, срещу полските нашественици по време на размириците в края на 16 и началото на 17 век.

Можете да посетите катедралата през всеки ден от седмицата (единствено без всеки 1-ви понеделник от месеца) от 11:00 сутринта до 18:00 вечерта. До „Св. Василий Блажени” минават много линии на градския транспорт, също така и метрото. Входната такса е $3,30 ... това е смешна сума като се има в предвид невероятната красота на катедралата.


4.582