© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:15
Разходка из Нови Сад

Нови Сад е столицата на сръбска провинция Войводина и административен център на Южна Бачка област. Разположен е в южната част на Панонската равнина на река Дунав. Нови Сад е втория по големина град в Сърбия след столицата Белград. Според данни от август 2010 г., града има население от 286 157, плюс общините населението е 372 999 души.

Градът е основан през 1694 г., когато сръбските търговци образуват колония през Дунава на Петроварадинската крепост. През 18-ти и 19-ти век, той се превръща във важен търговски център. След разрушителната революция през 1848 г. е възстановен, и се очертава като център на сръбската култура от този период, спечелил прякора сръбската Атина. До ден днешен поддържа мулти-културна идентичност - сърби, унгарци и германци са основните етнически групи. Днес, Нови Сад е мултиетнически град, промишлена и финансова част столица на Сърбия.



Нови Сад е типичен централно-европейски град. Има само няколко сгради отпреди 19-ти век, тъй като градът е почти напълно унищожен по време на революцията 1848/1849. В центъра на града ще се очаровате от старите малки къщички, разбира се градът притежава и много модерни сгради.

По време на социалистическия период са строени нови блокове с широки улици и многоетажни сгради навсякъде около града. Въпреки това те не отговарят на комунистическия стил - високи сгради с повече от 10 етажа. Необичайно широките булеварди и като цяло доброто благоустройство на града увеличават населението му двойно след втората световна война.


Култура и забележителности на Нови Сад

През 19-ти век, градът се превръща в столица на сръбската култура и с основание печели прякора сръбската Атина. По това време, почти всеки сръбски писател, поет, юрист, публицист и в края на 19-ти век и в началото на 20 век са живели или работили в Нови Сад време. Някой от видните дейци на сръбската култура са: Вук Стефанович Караджич, Мика Антич, Đura Якшич и др Матица Сръбска, най-старата научна институция на Сърбия, е преместена от Будапеща в Нови Сад през 1864 г. – това е библиотека с над 800 хиляди книги. Сръбския Народен театър е най-старият професионален театър на южните славяни, основан през 1861 година.


Днес, Нови Сад е вторият по големина културен център в Сърбия (Белград е най-големия за момента), градската управа се опитва да направят града по-привлекателен за туристите с много културни мероприятия и концерти, които правят непрекъснато. От 2000 г. насам, Нови Сад е домакин на фестивала EXIT, които е най-големият музикален фестивал в Сърбия и региона. Международния литературен фестивал, джаз фестивал, както и много други, всяка година довеждат хиляди туристи. Освен Сръбския национален театър Младежкия театър също е на голяма почит сред сръбските граждани. Други културни институции са Сръбската академия на науките и изкуствата, Библиотеката „Матица”, градската библиотека и Азбукум; Войводина - академия на науките и изкуствата, в нейния архив се събират много документи датиращи от 1565 г.

Музеи и галерии в Нови Сад

В града има няколко музеи и галерии, които със сигурност ще ви грабнат вниманието. Най-известни музей в града е Музеят на Войводина, основан е през 1847 г. Музея ще ви докосне до едни от най-ценните документи на Сръбската република, датиращи от 500 години. Музей на Нови Сад в Петроварадинската крепост има експонати описващи историята на крепостта.

Галерия „Матица” е най-голямата и популярна галерия в града. Тя е разделена на две части. Галерията за изящни изкуства – събира в себе си най-известните колекции на сръбски изкуство от 1900 до 1970 година.


Фолклор нa Нови Сад

Както всички балкански народи, сръбските граждани имат достатъчно обичай, които могат да ви впечатлят истински. Мултикултурния живот на Нови Сад е известен в целия свят. Поради този факт не би трябвало да ви изненада да видите традиционни унгарски шествия и празници да се провеждат спокойно в сръбския град.

Карта на града Нови Сад

Нови Сад може да ви подведе доста заради неправилно подредените квартали. Около града има малки селца, които живеят в мир и спокойствие (те са около 12 малки селца имащи общо население от около 17 хиляди души), без да има и следа от шума на големия град. Трябва задължително да ги посетите ако минавате през втория по големина град в Сърбия.

Най-слабо населения крайградски район е Стари Лединци, разположен по склоновете Фрушка гора. Предградието Футог е наричан „град в града”.

Някои градове и села в отделни общини на Сремски Карловци, Темерин и Beočin, които граничат с град Нови Сад, споделят едни и същи обществен транспорт, а също и икономически свързани в Нови Сад.


5.8069