© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:17
Музея на шоколада – Барселона

Като цяло на външен вид музея не впечатлява много – съвсем обикновена сграда, но съдържанието и е неповторимо. Интериора на музея впечатлява със съвременната архитектура. Може да ви се стори малко хладно, заради климатиците, които поддържат сравнително ниска температура, за да не се разтопи шоколада. Различните експонати са разположени в няколко сектора.

Макар и да не е един от големите музей в Барселона, той наистина ще ви омагьоса, не само с невероятните скулптори направени от шоколад, но и невероятния мирис, който ще ви преследва още от входа на музея. Бъдете сигурни, че няма да му устоите дълго. Ако сте с децата си наистина е задължително да посетите музея на божествената храна.


В началото на обиколката ще разберете как шоколада е донесен от Южна Америка в Европа от испанските завоеватели. Не подозиращ какво е донесъл в Испания, Колумб не обръщал особено внимание на какаото. В първата зала ще видите плодовете на какаовото дърво.

Във втората зала ще научите повече за „хокалт” – какаото като напитка, позната още на ацтеките и маите, която е част от тяхната култура.
Обиколката продължава с историята на шоколада в Европа – влияние и изкуство. Ще видите невероятни скулптори изработени от шоколад. Те изобразяват световно известни паметници и картини направени от чудната храна. Ако не сте си взели шоколад още на входа със сигурност ще ви се ви се иска да разрушите някое произведение и да го похапнете.
 
Снимките разположени по-горе се виждат уникални скулптори направени от шоколад. Всички са направени от майстори на шоколадовото изкуство, принадлежащи към испанската гилдия на сладкарите. Голяма част от изложените експонати имат дубликати, представени в САЩ, но само в Барселона можете да се докоснете до тяхното изящество в оригиналният им вид.

Повечето от произведения са правени за 10 дни. Използвани са повече от 7 вида шоколад. Направата им е изключително отговорна работа, която би могла да се направи единствено от професионалисти. Всеки вид шоколад трябва да бъде отлят с определена температура в противен случай скулптурата ще претърпи провал.

Задължително трябва да отделите време да изгледате аудио-визуална презентация показващата историята на промишленото производство на шоколад. Ще видите как сушените какаови зърна се превръщат в шоколадови блокчета.

В „Зала Барселона” ще видите миниатюри на известните сгради на Барселона направени от шоколад. Музея редовно ви предлага екскурзии и семинари на тема шоколад (английски, испански и каталонски език). Ако се чудили как са направени всичките скулптури точно тези мероприятия ще дадат отговори на абсолютно всичките ви въпроси. На официалната страница на музея имате възможност да направите виртуална обиколка на музея.

В магазина на музея можете да закупите всички видове шоколад и други сладкиши изложени в музея. А в кафенето на изхода можете да пийнете чаша какао, направена по оригиналната рецепта. 

7.0913